Class of 1984

Jaar: 1982
Land: Canada
Regie: Mark Lester
Score: ★★☆☆☆

co19841Graffiti op de muren! Scholieren die door detectiepoortjes moeten! Leerkrachten die vals beschuldigd worden door leerlingen! “Last year, there were 280,000 incidents of violence by students against teachers and their classmates in American high schools. Unfortunately, this film is based on true events.” Tamelijk losjes dan toch, al zijn die detectiepoortjes buiten Drenthe schijnbaar al aanwezig.

Niet dat de poortjes veel zoden aan de dijk zetten op Lincoln High. Scholieren nemen scheermesjes mee naar binnen; de docenten verkiezen vuurwapens. Want denk maar niet dat één kind het in zijn hoofd haalt niet op te letten als er een pistool tegen zijn voorhoofd wordt gezet. Een onorthodoxe school vraagt om onorthodoxe lesmethoden.

Andrew Norris kan er maar niet aan wennen. Van zijn overspannen voorganger heeft niemand meer iets vernomen. Dat kon wel eens iets te maken hebben met Peter Stegman en zijn bende punks die de school terroriseert. Intimidatie, dealen, steekpartijen, verkrachting – het geteisem deinst nergens voor terug. Als leraar kun je maar beter de andere kant op kijken.

co19842Dat moeten Finland, IJsland en Groot-Brittannië, waar de film verboden werd, ook hebben gedacht. Een maatregel die – net als de detectiepoortjes destijds – tamelijk overtrokken lijkt. Class of 1984 grossiert dan wel in geweld, maar alle matpartijen, bloedende gezichten en erger worden op een onbeholpen jaren ‘80 manier gebracht die de film tegenwoordig hopeloos achterhaald doet overkomen.

De kleding, de kapsels, de bruine auto’s – ja, zelfs de titel – maken een andere reactie dan schouderophalen moeilijk. De punks zijn niet meer dan karikaturen, al kan een zekere charme het beroemde shot van Stegmans vier handlangers niet ontzegd worden. De status van cultklassieker lijkt mij nogal overdreven. Wegkijken was inderdaad beter geweest.

High-Rise
Redirected

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*