Cocorico monsieur Poulet

Jaar: 1974
Land: Frankrijk/Niger
Regie: Jean Rouch
Score: ★★★★☆
 

Omdat Jan volledig onterecht zijn beklag deed over vermeende nauwe genrekeuze recentelijk op mijn site, meende hij mij eens te meer een Franstalige film in de maag te moeten splitsen. “Toch wel ondertiteld?” vroeg ik nog, waarop Jan beloofde dat dat deze keer wel het geval zou zijn. Dat het in het Portugees was zei hij er niet bij. Gelukkig vond ik op een website als achttiende persoon de Engelse ondertiteling van Cocorico monsieur Poulet (Kukeleku meneer Kip haalde ik er nog wel uit, maar zodra er op meer inheemse talen werd overgeschakeld haakten ook de ondertitelaars af).

De zeventien downloaders voor mij en die ene recensie op IMDB deden vermoeden dat dit niet de meest geziene Franse film is. Misschien wel de meest geziene film uit Niger; daar durf ik geen uitspraak over te doen. Het viel mij al lang mee dat Cocorico monsieur Poulet in kleur was. En in Afrikaanse off-road expert Wybren vond ik zelfs een gewillig medekijker voor deze film.

In Cocorico monsieur Poulet rijden de kippenhandelaars Lam en Tallou (echte namen: Lam en Tallou) door de bush van Niger. Dat leverde meteen punt van discussie op, want volgens Wybren rijden de Nigeresen in een Citroën Ami rond en niet in een omgebouwde eend zoals Jan beweerde. Daar het een 2CV Fourgonnette betreft zit Jan er toch dichter bij, al heeft hij het mis met zijn gok dat ik nu liever zo’n auto zou willen dan een Lada Niva.

 

Het is wel een vette bak, die bestelauto van Lam en Tallou. Hij begeeft het zelfs niet als je er dwars mee door een rivier rijdt en om te bewijzen dat het geen toeval was kiezen de heren er zelfs tot drie maal toe voor geen gebruik te maken van bruggen. Als de auto nou nog remmen had was het helemaal geweldig, maar zo vaak heb je die toch niet nodig buiten de drukke Nigerese steden.

Lam, Tallou en de al snel opgepikte Damouré (echte naam: Damouré) komen heel wat tegen op hun zoektocht naar kippen om op de markt te verkopen. De duivel op zoek naar haar olifant, de duivel op zoek naar nijlpaarden en water in elk auto-onderdeel waar water in kan komen. En kippen, maar daar moet je als kijker wel geduld voor hebben. Pas na een dik uur komt de eerste kip in beeld. Na wat daar allemaal mee gebeurt is het niet verwonderlijk dat de woorden ‘No animals were harmed’ op de aftiteling van Cocorico monsieur Poulet niet terug te vinden zijn.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
Labyrinth

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*