Crimen ferpecto

Jaar: 2004
Land: Spanje/Italië
Regie: Álex de la Iglesia
Score: ★★★★½
 

Twee jaar lang heb ik op deze film gewacht. Samen met Sietse zag ik Crimen Ferpecto in illegaal gedownloade versie. De ongecontroleerde lachbuien hadden nog wel eens fataal af kunnen lopen, ware het niet dat de ondertiteling er na 19 minuten plotsklaps mee ophield. Daar zaten we dan met onze Spaanse comedy met groteske horrormomenten. Om onverklaarbare redenen kreeg de buiten Spanje als Ferpect Crime uitgebrachte film geen bioscooproulement in Nederland. De dvd liet lang op zich wachten.

Eind 2006 verscheen het schijfje eindelijk in de winkel. Het werd zelfs in Schokkend Nieuws besproken, al moest het blad ietwat beschaamd uitleggen waarom het een comedy als deze recenseerde. Het kon haast niet anders of Crimen Ferpecto zou na zoveel anticipatie mijnerzijds tegenvallen. Het tempo van de eerste 19 minuten een speelfilm lang volhouden kon geen mens, meende ik.

“Score: nul op honderd punten!” fulmineert de examinator tegen een aspirant-kledingverkoper na hem een klap in het gezicht te hebben gegeven. Geen van de aanwezigen scoort hoger dan twaalf. Maar ooit was er één die honderd op honderd scoorde, vervolgt de gladde modebons op fluisterende toon. Hij verkocht de sportshirts en gympen waaruit de examenkleding bestond aan degenen die de test afnamen. Rafael González was een magiër, een beest.

 

De damesafdeling van warenhuis Yeyo’s is het koninkrijk van Rafael, het territorium waar zijn machismo tot zijn volle recht komt. Hij neemt bevallige verkoopsters in pashokjes, heeft hulpjes die hem verafgoden en is de beste verkoper van Madrid. Op Don Antonio van de herenafdeling na dan. Zijn stijve tegenhanger met toupet slijt luxe stropdassen en smokings alsof het rookworsten van de Hema zijn en is hard op weg bedrijfsleider van de hele verdieping te worden.

Als het tot een handgemeen tussen beide zwaargewichten van het warenhuis komt vermoordt Rafael Don Antonio. Per ongeluk. Enige getuige is de gortlelijke Lourdes, die Rafaels leven vanaf dat moment tot een levende hel maakt. De gladgekamde casanova zakt langzaam af tot de door hem verfoeide middelmatigheid. Alleen de ferpecte misdaad kan hem redden uit zijn nieuw verworven kleinburgerlijk leventje. En wanneer je na afloop weer op adem bent gekomen wil je Crimen Ferpecto meteen nog een keer zien. Perfect is de film niet, maar het komt dicht in de buurt.

Score: ★★★★½

Beerfest
I due superpiedi quasi piatti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*