Cry-Baby

Jaar: 1990
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: John Waters
Score: ★★★★☆
 

Eva en ik zien waarschijnlijk om verschillende redenen graag films met Johnny Depp. Om diezelfde redenen zijn onze favoriete Depp-vehikels niet dezelfde – stilistisch konden ze niet verder uit elkaar liggen. Bij het kijken van Cry-Baby pasten we ons maar een beetje aan elkaar aan: Eva riep regelmatig uit hoe raar deze film was, maar keek hem niettemin uit; ik hield me in en zong niet alle liedjes mee.

Dat was een X aantal jaar geleden op onze studentenflat wel anders. Peer en ik zaten als enigen in de gezamenlijke keuken en zongen uit volle borst. De versie van Cry-Baby die ik op de kop heb getikt bevat helaas geen karaoke-mogelijkheid. Wie mij aan een meezingeditie kan helpen maakt mij erg gelukkig. Om hier ten volle van te kunnen genieten zal ik dan maar weer een beroep doen op bepaalde vrienden van me, want Eva weerhield me er hardhandig van mee te zingen zodra ik hiertoe een poging deed.

Nu bestaat er in Nederland zoiets als een meezingbioscoop, maar die mensen hebben er niks van begrepen. Schrale films waar schrale mensen op af komen (geloof me, ik kom ze tegen in mijn beroep). Ik wil Cry-Baby, Sweeney Todd, Alferd Packer/Cannibal: The Musical en The Happiness of the Katakuris meezingen. Musicals die zichzelf niet serieus nemen en waarbij ik me niet in wil hoeven te houden. Waarom is dit soort films niet tenminste als dvd in het door mij gezochte formaat beschikbaar?

 

Cry-Baby is een heerlijke klucht over juvenile delinquents. Vanaf de eerste minuut is het net alsof het vanavond Billy in Bottendaal is. Vettige kuiven, lederen jekkers en heel veel rock ‘n’ roll. Stoere Wade ‘Cry-Baby’ Walker (Johnny Depp) die af en toe een traan laat, sletterige meiden die helemaal wild van hem worden en een doorsnee meisje dat stout wil zijn. Dat pikken de andere brave borsten in het stadje niet en huppekee, we hebben een verhaal.

Wade, zijn zus en zijn misvormde en/of mislukte vrienden, de Drapes, deugen van geen kanten. Van werken houden ze niet, voor de gemeenschap zetten ze zich niet in en het liefst liggen ze op het gazon te vozen terwijl ze naar duivelse muziek luisteren. De Squares, godsvruchtige mensen die deze pisvlek graag willen verwijderen uit de ooit zo mooie onderbroek die Baltimore heet, verzinnen snode plannetjes om Wade achter slot en grendel te doen belanden. Welke kant zal het mooie meisje Allison uiteindelijk kiezen? Ach, het verhaal is dan wel geen stuiver waard, maar hoe hoger je de volumeknop opendraait, hoe beter de film wordt!

Planet Terror
The Vikings

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*