Cube

Jaar: 1997
Land: Canada
Regie: Vincenzo Natali
Score: ★★★½☆
 

Ilva heeft de afgelopen weken het puzzelen ontdekt. Op zolder vond ze een stapeltje oude, felgekleurde puzzels van foam waarmee je kubussen kunt maken. Heel wat mensen van mijn leeftijd herkenden de puzzels en beweerden dat het ook mogelijk was de zes puzzels te combineren om één grote kubus te maken.

Het lukte me maar niet, maar ik weigerde mijn falen aan een tekort aan intellect te wijten. Met een destructieve peuter in de buurt die je scherp in de gaten lijkt te houden en op je af rent zodra je vier of meer stukjes in elkaar hebt gezet om de boel weer af te breken, is puzzelen godsonmogelijk. Nee, dan hadden de mensen in Cube het een stuk makkelijker. Die hoefden achteraf alleen maar te blijven zitten waar ze zaten om na verloop van tijd de deur naar de uitgang te openen.

Maar ja, weet alles maar eens achteraf. Zeven mensen worden wakker in een kubusvormig vertrek en hebben geen flauw benul waar ze zijn, hoe ze hier zijn gekomen en wie de bloederige resten van overledenen op komt ruimen. Wie er verantwoordelijk is voor het duivelse bouwwerk blijft de hele film lang onbeantwoord. Een excentrieke rijkaard die graag mensen ziet lijden? De overheid? Aliens?

 

Dat is meteen het sterkste punt aan Cube: vragen zijn er genoeg, maar beantwoord worden ze niet. Niet waarom juist deze mensen hetzelfde noodlot te verduren krijgen, niet wat de functie van een gigantische kubus vol booby traps is, niet wat eventuele overlevenden aan de buitenkant wacht. En eigenlijk doen die vragen er ook allemaal niet toe. De enige vraag van belang is: hoe kom je er weer uit?

Dat schijnt de gevangenen wat pittiger toe dan de eerder genoemde oplossing. Zeker omdat samenwerken op een lege maag en met botsende persoonlijkheden niet echt wil lukken. De fans van wiskundige raadsels en psychologische thrillers komen tussen de minimalistische decors van Cube ruimschoots aan hun trekken. En daarna kun je altijd weer terug naar die vervelende Happy Cubes, zoals ze blijken te heten. Gelukkig staan de oplossingen daarvan op internet.

Paul
Trolljegeren

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*