Cul-de-sac

Jaar: 1966
Land: Verenigd Koninkrijk
Regie: Roman Polanski
Score: ★★★☆☆
 

Ooit van broer Coen gekregen kon Cul-de-sac vooraf op weinig meer dan een welgemeend schouderophalen rekenen. Broerlief moet zoiets gedacht hebben als “Horror geef ik niet en bij zo’n kwiebus doe ik het vast verkeerd, dus waarom niet at random een paar titels uit het rek plukken” toen hij mij deze zwart/wit film van Polanski samen met het Braziliaanse O Homem do Ano cadeau deed. Na afloop is mijn mening nauwelijks veranderd.

Met de kleine meneer Polanski weet je het maar nooit, en dan heb ik het nog niet eens over zijn avonturen buiten het regisseren om. Hoogtepunten als Rosemary’s Baby en het amusante The Ninth Gate staan lijnrecht tegenover gedrochten als Pirates. Omtrent de waarde van een Gouden Beer op een of ander Berlijns filmfestival tastte ik in het duister. Aangezien ook in Drenthe gegeven paarden niet in de bek worden gekeken waagden Eva en ik het er op.

Cul-de-sac mikt tussen thriller en komedie. Jammer dat de film niet spannend wordt en evenmin komisch is. Of je moet ervan houden dat mannen zich met lippenstift laten bewerken en een schattige nachtpon aantrekken. Ik vrees dat Polanski hier daadwerkelijk van kan genieten want het moment wordt duchtig uitgemolken. En ondanks de benepen situatie waar slapjanus George en zijn wulpse vrouw Teresa in belanden lijkt er de hele film lang geen wolkje aan de lucht voor het jonge echtpaar.

 

George heeft een romantisch kasteel gekocht op een eiland of schiereiland. Ik ken er de wetenschappelijke naam niet voor, maar het komt er in ieder geval op neer dat het kasteel met vloed op een eiland staat en bij eb per auto bereikbaar is. Zo arriveren de boeven Richard en Albie dan ook, al zijn ze zo snugger de auto op het strand te parkeren. En van zulke snoodaards moeten we bang worden? Albie heeft een paar uur nodig om uit zichzelf dood te gaan en Richard heeft het eerder op de koelkast vol eieren voorzien dan op de gewillige Française.

Wat een sof. Een eiland waar het drietal niet af kan, een lijk dat in het holst van de nacht begraven moet worden, een lafaard die in het nauw gedreven toch zeker wel iets zal ondernemen en een gigantische voorraad illegaal gestookte wodka. Meneer Polanski, waar was je met je hoofd dat Cul-de-sac niet meer biedt dan we nu te zien krijgen? Best aardig allemaal, maar had óf voor thriller, óf voor komedie gekozen. Nu is het geen van beide en kan ik over Cul-de-sac niet anders dan mijn schouders ophalen.

Gori vatra
Return of the Living Dead III

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*