Da man da raíña vermella

Jaar: 2008
Land: Spanje
Regie: Omar Rabuñal
Score: ★★★½☆
 

Willem en ik hadden geen idee wat ons te wachten stond. Van de tweede film op het BUTFF (B-movie, underground & trash filmfestival) wisten we alleen dat ie 35 minuten duurde. Onze verwachtingen waren in ieder geval niet hooggespannen, na de festivaleditie van twee jaar geleden, maar we moesten onze mening al snel bijstellen. Da man da raíña vermella was even kort als goed.

Twee mannen hebben wat te vieren (niet Willem en ik – nou ja, eigenlijk wel Willem en ik, maar daar gaat het even niet over). Met drank in de man kan geen enkele chica die hen passeert aan dubbelzinnige opmerkingen ontkomen. Eén van de gladde jongens heeft geluk bij Lilith en mag met haar mee. Een fijne avond, geen woord tegen de vriendin en morgenvroeg goedgeluimd naar de nieuwe baan.

Dat laatste lukt niet, wanneer hij om half elf pas wakker wordt in een bedje in een wel erg kleurrijke meisjeskamer. Da man da raíña vermella lijkt een Spaanse thriller te zijn over typische macho-nachtmerries: wat als mijn vreemdgaan niet zonder gevolgen blijft?

 

Want gevolgen zijn er, wanneer Lilith ineens drie grote, sterke broers blijkt te hebben. Dat de man een vriendin heeft is in hun ogen geen beste zaak – waarom had hij daar gisteren niets over verteld? Moet Lilith nu trouwen met een leugenaar? Dat je dronken was op het moment dat je het meisje ontmaagde valt ook niet bij iedereen even goed. Bloedend smeekt de man op de grond om vergeving.

Dan verandert Da man da raíña vermella ineens in een surrealistische angstdroom wanneer de man probeert te vluchten. Het trappenhuis kent geen einde en hij kan de uitgang uit een gekmakend labyrint maar niet vinden. Heel anders dan het eerste deel van deze korte film en heel aardig uitgewerkt, maar twee verhalen in zo’n kort tijdbestek is wat veel van het goede. Toch, de tweede meevaller van vandaag.

33. dan
Sex Galaxy

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*