Dance of the Vampires

Jaar: 1967
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk
Regie: Roman Polanski
Score: ★★★½☆
 

De sneeuw valt ongewoon vroeg dit jaar. In de felle sneeuwstorm was fietsen naar huis geen optie. Na een moeizame wandeltocht thuis een winterse film kijken was wel een goed idee. Liever dan Cool Runnings of Home Alone zien Eva en ik dan een klassieke vampierfilm in eindeloos wit Transsylvanië. Een interessante mix van oude griezelfilm en nieuw opspelend heimwee naar de koude Karpaten.

Jaren geleden wist ik een film als Dance of the Vampires (The Fearless Vampire Killers) vast meer op waarde te schatten dan nu. Als naar Cradle of Filth luisterende puber die ik toen was behoorde de gothic horror film tot mijn favoriete genre: terug naar de 19e eeuw waar stoffige vampiers in oude kastelen het voorzien hadden op bevallige dames. Met decolletees om van te watertanden.

Maar dat is, zoals gezegd, jaren geleden en sindsdien heb ik veel (decolletees) gezien. Als verbitterde 26-jarige houd ik er meer van onschuldige slachtoffers op gruwelijke wijze uiteen gereten te zien worden door zombies en psychopaten, maar toch wist Dance of the Vampires een brug te slaan naar die goede oude tijd.

 

Dance of the Vampires herinnert sterk aan de monsterfilms uit de jaren ’30 (Dracula, Frankenstein) en de films uit de Britse Hammer studio. Dit is hoe horror begon: met vampiers, monsters en gebochelden in kille kastelen ver van onze eigen leefwereld. Romantische verhalen die je eigenlijk eerder als griezelfilm dan als horror zou kwalificeren.

En hoewel het verhaal oud is, de grappen voorspelbaar en het hele decor zó veertig jaar geleden, weet de film nog best te bekoren. Want al hebben we de truc met de spiegel en het effect van knoflook op vampiers al honderd keer gezien – dit soort films blijft leuk, al is het maar uit nostalgie. Al helemaal als die besneeuwde Roemeense bergketens waar ik zo naar terug verlang het toneel vormen.

Ilsa, She Wolf of the SS
Corpse Bride

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*