Darwin’s Nightmare

Jaar: 2004
Land: Oostenrijk/België/Frankrijk/Canada/Finland/Zweden
Regie: Hubert Sauper
Score: ★★☆☆☆
 

Meerdere malen heb ik op mijn website reeds verkondigd te kunnen genieten van een goede documentaire. Hierbij gaf ik nimmer daadwerkelijk een titel van een goede documentaire. Het waren altijd films als This is Spinal Tap, The Blair Witch Project of Cannibal Holocaust. De laatste was zelfs niet leuk om te zien, maar indrukwekkend was ie wel.

Na al dat geklets was het dus hoog tijd nu eens echt een goede documentaire te gaan zien. Darwin’s Nightmare moest zogenaamd een indrukwekkend stukje documentairefilmen zijn. Een film die je wanhopig deed handenwringen en je ach en wee liet roepen naar aanleiding van zoveel onrecht in de wereld. Ha! Het maakte allemaal verdomd weinig indruk op me.

In Afrika is het een puinhoop. Dat wisten we allang. Wat we niet wisten is dat er op dat continent een plaats bestaat waar veel mensen een vaste baan hebben en geld verdienen om hun families te onderhouden. Die plek ligt niet in noorden van Afrika en heet in dit geval ook niet Zuid-Afrika, maar Tanzania. Nauwkeuriger: Mwanza aan het Victoriameer.

 

Ooit, tientallen jaren geleden, heeft een grapjas een experiment uitgehaald met het op één na grootste meer op aarde. Er werden nijlbaarzen in uitgezet. Waarom? Omdat er te weinig vis werd gevangen om de omwonenden van voedsel te voorzien. Velen trokken uit de dorre binnenlanden van Tanzania naar het meer om nijlbaarzen te vangen in een exponentieel groeiende visindustrie.

Flash forward naar nu. De nijlbaars heeft veel endemische vissoorten doen uitsterven (de laatste jaren horen we weer wat positievere geluiden, maar die vinden we natuurlijk niet terug in een op drama beluste documentaire als Darwin’s Nightmare) en inmiddels hebben te veel Afrikanen hun hoop op de visserij gevestigd. Da’s heel jammer, maar Darwin’s Nightmare maakt eerder indruk op mij als bioloog dan als mens.

Want zeg nu eens eerlijk: er bestaan zoveel plekken in Afrika waar de situatie veel en veel erger is. Ja, er zijn veel prostituees aan het Victoriameer maar dat heeft weinig met de vissen te maken. En over het feit dat die Afrikanen prediken dat je geen condoom mag gebruiken voel ik me als Europeaan echt niet schuldig. Darwin’s Nightmare probeert de Westerse wereld een schuldcomplex aan te praten, maar daarvoor is de locatie van filmen bijzonder ongelukkig gekozen. Aan het Victoriameer hebben mensen werk, geld en eten. Niet iedereen, maar dat is in Nederland niet anders.

Zombienoid
Fargo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*