Das Leben der Anderen

Jaar: 2006
Land: Duitsland
Regie: Florian Henckel von Donnersmarck
Score: ★★½☆☆
 

In de DDR van de jaren ’80 geleefd, maar te zwakzinnig om te begrijpen wat er allemaal gebeurde om je heen? Niet langer getreurd dan, want Das Leben der Anderen is een film die zelfs door hen met de meest straffe vormen van het syndroom van Down gesnapt kan worden. Tsjongejonge, wat kan die Florian Henckel von Donnersmarck de dingen goed uitleggen. Hij had voor de klas moeten staan – of in ieder geval niet in de regisseursstoel moeten zitten.

In het Oost-Duitsland van 1984 hebben we nog een repressief staatssysteem waarin je het niet moet wagen anders te denken dan de leiders van het land. Burgers worden een weeklang ondervraagd om zaken waar jij en ik ons echt niet druk om kunnen maken. En dan die ondervragingstactieken! De schijnbaar onschuldigen moeten met hun handen onder hun dijen gaan zitten en mogen niet slapen. Eerlijk waar, Hostel is er niks bij.

Een manco van Das Leben der Anderen is dat het net zo spannend wordt gebracht als de materie die behandeld wordt. Mannetjes van de Stasi luisteren verdachte kunstenaars 24 uur per dag af. Nou gebeurt er het grootste deel van zo’n 24-urige dag verdomd weinig. Tenminste, hier in Drenthe. In Oost-Duitsland was het niet veel anders, zo krijgen we te zien. Achteraf valt twee uur en een kwartier dan nog mee, maar het verhaal had even goed in de helft van de tijd verteld kunnen worden.

 

Dan hadden we wel moeten missen hoe er werd afgeluisterd terwijl Georg Dreyman sliep, of hoe mooi hij piano kan spelen. Nu ik er zo over nadenk was de Stasi zijn tijd ver vooruit. Met alle realityshows op de buis waarin eveneens verdomd weinig gebeurt en die desondanks grote aantallen kijkers trekken had de Stasi vandaag de dag weinig moeite gehad nieuwe werknemers te ronselen. Lekker mensen bespioneren en gniffelen terwijl ze seks hebben, terwijl je godnondeju zelf seks had kunnen hebben als je het niet te druk had met anderen in de gaten houden.

Toch, een klimaat waarin elke vriend en buur verdacht is, waarin een muur de toegang tot plaatsen met meer vrijheid blokkeert en waarin vale, grijze kleding de trend is, dat kan toch niet helemaal fout zijn? De onderhuidse spanning laat geen moment af, zelfs niet op feestjes en gesprekken binnen de muren van je eigen appartement. Florian Henckel von Donnersmarck, schaam je dat je een potentieel interessant verhaal tot een smakeloos papje hebt voorgekauwd. Ze zouden jou een weekje op je eigen handen moeten laten zitten.

Orphée
Office Space

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*