De grønne slagtere

Jaar: 2003
Land: Denemarken
Regie: Anders Thomas Jensen
Score: ★★★★☆
 

Slagers: ze vormen een dankbaar onderwerp voor lekker vieze films. Of ik daar nog geen genoeg van had na Delicatessen en Taxidermia? Neen, want Anders Thomas Jensen bewijst zich de keurslager onder de regisseurs. “Wat is er vernederender dan door je aars in je eigen ingewanden gepropt te worden?”, mijmert slager Holger, een man die worsten een welhaast poëtische schoonheid toedicht.

Frank raadde me vorige week al een andere film van Jensen aan: Adams æbler. Het meisje achter de kassa had hem naar binnen gelokt door te vermelden dat de film absoluut politiek incorrect was. Politiek correcte Deense films, kom daar maar eens om. De grønne slagtere (The Green Butchers) is evenmin netjes, maar geef die Denen eens ongelijk. Het is ook verdomd grappig om geestelijk gehandicapte mensen belachelijk te maken.

Svend en Bjarne zien het niet meer zitten bij hun baas Holger. De kale, besnorde man runt zijn slagerij op een manier waarop menig dictator fier zou zijn. Hiertoe heeft hij trouwens alle recht, want Svede-Svend (zweet-Svend) ziet er op zijn zachtst gezegd weinig representatief uit en Bjarne heeft de vervelende gewoonte mensen tegen het scheenbeen te schoppen zodra hij een conversatie beu is.

 

Om ooit een glansrijke carrière achter de toonbank te kunnen maken, moeten Svend en Bjarne dus voor zichzelf beginnen. Alle begin is moeilijk. Svend lijkt, te oordelen naar de aanschaf van allerlei attributen voor zijn slagerij, kleurenblind te zijn. Hij scheldt hulpvaardige personen uit, klanten blijven weg, zijn vrouw wil van hem scheiden – nota bene in het barbecueseizoen – en hij sluit per abuis een elektricien op in de vriesruimte om hem vervolgens in paniek in hapklare porties te hakken.

In combinatie met Svends marinade blijkt dit een niet te versmaden hapje, waarna de moeilijkheden pas goed beginnen. Bjarne loopt een erfenis van een miljoen mis doordat diens debiele broer Eigil zo nodig uit een coma moet ontwaken. En de keuringsdienst van waren vertrouwt het niet dat iedereen ineens vlees bij De grønne slagtere wil kopen. Een minder stompzinnige film dan al het bovenstaande misschien doet vermoeden, en uiteraard volledig politiek incorrect.

Te veel Lord of the Rings gekeken
Le Vélo de Ghislain Lambert

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*