Voordat het echt begonnen voelt

Eva's reflecties op de reis

Het begin van de reis is voor mij vooral een innerlijke reis, omdat de voorbereidingen en het vertrek me grote stress bezorgen. Beter bekeken is het gewoon angst. En terecht ook, lijkt het. Met de kinderen op reis, in een auto die je niet zelf in en uit elkaar kan halen, in landen die we nog nooit bezocht hebben met talen die we beperkt spreken.

Met goede voorbereidingen in kennis, materiaal en taal heb ik die angst tot nu toe redelijk op afstand kunnen houden, maar in de laatste week zit het me zo hoog dat het zichtbaar is. Het idee om vreemde landschappen te verkennen en mensen te ontmoeten doet me ineens wezensvreemd aan. Op een goed aangelegd – en platgetreden – wandelpad in de Sächsische Schweiz in Duitsland, voelt het alsof ik alleen nog maar toerist kan zijn, zonder de verbinding die ik zoek. Daar ben ik nóg banger voor – meer nog dan bedrogen en beroofd te worden, dat het me niet lukt om er echt bij te zijn, dat ik aan het einde terugkeer met alleen maar mooie plaatjes. Voor de psycholoog in mij is er genoeg te doen, deze blootstelling aan alles waar ik bang voor ben. Doorgaan terwijl je de veiligheid verlaat, toerist zijn zonder daaronder te lijden. Ik moet door die angst heen om te zien hoe het daar achter is.

Na vijf dagen onderweg komt er wat ruimte om naar buiten te kijken. De zon helpt daarbij, op lentedagen in het Poolse Polanica-Zdrój. Achterin de bus met Ilva schrijfoefeningen doen terwijl Rune zichzelf dolgelukkig stickers toebedeelt voor weer een voltooide bladzijde in zijn eigen oefenboek. De ipods van Ilva en Rune terugvinden, als verstekelingen in mijn rugzak die ik voor vertrek minstens vier keer radeloos doorzocht. De gedachte dat we ons zonder die apparaatjes prima vermaken, met takken die op hamers lijken, stenen die op apen lijken, of wat je ook maar tegenkomt. Met goeie metal op de speakers, zingende kinderen achterin, over de Poolse tolweg rollen, op weg naar de laatste tussenstop voor Oekraïne.

Overgangsgebied
Sprookje

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*