Deathgasm

Jaar: 2015
Land: Nieuw-Zeeland
Regie: Jason Lei Howden
Score: ★★★½☆

deathg4Humor en zombies: het is al zo vaak gedaan. Te vaak. Een ware stortvloed kwam in 2015 over ons heen in de vorm van Scouts Guide to the Zombie Apocalyps, Zombieworld, Milfs vs. Zombies, Me and My Mates vs. The Zombie Apocalypse – en de lijst gaat maar door. Dat kan ook anders, moet regisseur Jason Lei Howden gedacht hebben. In plaats van humor en zombies koos hij voor demonen en metal.

Nou goed dan, Howden koos eigenlijk ook een beetje voor humor. Maar pluspunt aan Deathgasm is toch wel dat het geen platte klucht is en dat er opvallend vaak gekozen wordt voor een lagere versnelling op humoristisch vlak. In plaats van op flauwe grappen ligt de nadruk hier duidelijk op metal en bloedvergieten. En dildo’s, om de een of andere reden.

En waar een zombieplaag normaal gesproken iedereen overvalt, moeten Brodie, Zakk en hun bandgenoten verdomd hard werken om de toorn van een leger bloedspuwende demonen over zich af te roepen. Pas wanneer ze de op oud perkament genoteerde Black Hymn spelen, raakt iedereen binnen gehoorsafstand bezeten en verandert het dorpje Grey Point in een hel op aarde.

deathg4Wat dat precies inhoudt, door demonen bezeten worden? Nou gewoon; dat je ogen wegrollen, je er als een levende dode bijloopt en het op andere mensen voorzien hebt. Je eet hun hersenen en ingewanden op, pardon, je zuigt hun ziel eruit na wat lichamelijk letsel te hebben toegebracht. Misschien vertoont het allemaal wat gelijkenissen met zombiefilms, maar die hebben meestal niet de boodschap hoe positief de invloed van metal op je leven is.

Al viel ik door de mand wat betreft het aantal metalnummers dat ik kon plaatsen (ik herkende slechts Emperor in de soundtrack), het is moeilijk om niet enthousiast te worden van knullige in het bos opgenomen clips, lelijke corpse-paint en bandnamen als Birth Canal Boat Riders. Nog een laatste pluspunt: dit is een film uit Nieuw-Zeeland. Dat betekent dat de hoofdpersonen niet knap hoeven te zijn en wèl dood kunnen gaan. Net als in bepaalde zombieseries dus.

Waldgeflüster - Femundsmarka - Eine Reise in drei Kapiteln
Vspolokh - У камней замшелых... (Amongst mossy stones...)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*