Deathsport

Jaar: 1978
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Allan Arkush, Nicholas Niciphor en Roger Corman
Score: ★★☆☆☆
 

Helemaal ongewaarschuwd waren we niet. Als culticoon David Carradine ergens in meespeelt (van het nog wel te pruimen Cannonball! – jawel, met uitroepteken in de titel – tot het verschrikkelijke Circle of Iron) mag je je verwachtingen wel wat naar beneden bijstellen. Het doorzettingsvermogen van de beste man is lovenswaardig. Zelfs nu hij de 75 gepasseerd is blijft hij in een hele trits B-films opduiken.

Nog een hint: er waren drie regisseurs nodig om Deathsport af te krijgen. De laatste van de drie was Roger Corman. Wie hem opzoekt op IMDB kan uren vooruit met het surfen door ’s mans oeuvre. Tegen de 400 films als producent, 56 als regisseur – en allemaal even slecht. En dan is er natuurlijk nog de infantiele titel.

Deathsport moest een soort van vervolg op Death Race 2000 zijn, maar legt het op alle fronten af tegen deze futuristisch bedoelde racefilm. Het ontbreken van de sadistische zwarte humor die Death Race 2000 tekende is misschien nog wel vervelender dan de tegenvallende Destructocycles die we nu krijgen voorgeschoteld in plaats van door tuig bestuurde raceauto’s. De synthesizerscore waarvan je nekharen recht overeind gaan staan helpt ook niet echt.

 

Eigenlijk is er maar één ding dat de makers van Deathsport begrepen hebben: in elke science fictionfilm hoort iemand wiens naam met een z begint. In Zardoz loopt Zed in strakke rode hotpants rond, Zoltan uit Dude, Where’s My Car? is gehuld in duur bubbeltjespak en Lord Zirpola uit Deathsport tooit al zijn met lasergeweren uitgeruste motorfietsen met de gestyleerde Z van zijn naam.

Lord Zirpola vindt het prachtig om naakte vrouwen elektrische schokken toe te dienen en om gevangenen in een arena voor zijn machtige Destructocycles te gooien. Guides Kaz Oshay (Carradine) en Deneer menen dat de voertuigen ook geschikt zijn om hard weg te rijden van de gestoorde despoot. Blijven bewegen als zand in de wind, luidt het devies. Toch had de achtervolging van mij ook wat korter mogen duren.

Score: ★★☆☆☆

Nude Nuns with Big Guns
Drive

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*