Defendor

Jaar: 2009
Land: Canada/Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk
Regie: Peter Stebbings
Score: ★★★½☆
 

Op zoek naar een nieuwe superheld? Dan is Defendor misschien niet echt een voor de hand liggende keuze. Defendor is zwakbegaafd, gaat gebukt onder een scala aan sociale stoornissen en heeft geen superkrachten. Hij bestrijdt het kwaad noodgedwongen met een handjevol knikkers, een potje vol wespen en een katapult.

Defendor is dan ook geen superheld, al denkt hij zelf van wel. Hij is eigenlijk gewoon een held – en dat is een verademing in een vaak ongeïnspireerd overkomend genre waarin je van meet af aan al weet dat een ongelijke strijd door de onsterfelijke mutanten die voor superhelden door moeten gaan gewonnen gaat worden. Superman, Spiderman, X-Men: hoe meer ze kunnen, hoe saaier het wordt.

Arthur Poppington kan een stuk minder. Wat wil je, met een IQ van amper 80. Arthur kan niet spellen, is snel geïntimideerd bij het horen van lastige woorden en maakt zijn superheldenkostuum door met duct tape een grote D op zijn trui te plakken. Nog slordig ook. Het dan opnemen voor de zwakkeren in de maatschappij, dat is pas dapper.

 

Regisseur Peter Stebbings mag dan voor een vreemde antagonist van drugsdealend geboefte hebben gekozen, qua sfeer wijkt hij nauwelijks af van bijvoorbeeld de oudere Batman films. Defendor speelt in een stad waar industriële bebouwing uit begin 20e eeuw het straatbeeld domineert en Arthur wordt nog altijd achtervolgd door een onverwerkt jeugdtrauma. Maar waar bij de meeste superheldenfilms de nadruk op het uitdelen van klappen ligt, legt Defendor de klemtoon op de tragiek van de gemaskerde man op zijn nimmer eindigende queeste naar rechtvaardigheid.

En daarbij zit het meestal tegen. Jammer dat de film wat haastig overkomt, al verschaffen de deleted scenes op de dvd wat verheldering. Er zijn dus blijkbaar Canadezen voor nodig om met een held te komen die niet hip en stoer (en saai) is, maar meelijwekkend.

New Kids Turbo!
Machete

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*