Deliverance

Jaar: 1972
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: John Boorman
Score: ★★★★½
 

Vier kerels trekken er samen een paar dagen op uit. Ze hebben grootse plannen en weinig tijd. De rollen zijn duidelijk verdeeld binnen het viertal: de bravoure van degene met de indrukwekkendste fysiek kent geen grenzen, er is er één met een bril die graag op een gitaar tokkelt, één met een buikje die het halverwege de trip niet meer ziet zitten en tenslotte nog één die een slecht plan pas herkent als ie er middenin zit.

Hmm, waar heb ik dat eerder gezien? Het viertal in Deliverance trekt er nog net niet met de waterfiets op uit, maar net als brommers blijkt de kano geen vervoermiddel dat ongeschonden uit zo’n onderneming komt. Al op voorhand zet iedereen zo zijn vraagtekens bij de onderneming, maar de vier mannen zijn eigenwijs.

Lewis, Drew, Bobby en Ed zijn van plan de Cahulawassee per kano af te varen. Nog even en heel dit gebied zal veranderen in één groot artificieel meer. Wie de machtigste rivier in Georgia nog in zijn volle glorie wil zien, moet nu gaan, volgens Lewis. De plaatselijke bevolking denkt er anders over: met een kano over deze bulderende watermassa is gekkenwerk.

 

Tussen de plaatselijke bevolking en het viertal wil het niet echt boteren. Stadsers, zouden ze de vier mannen hier in Drenthe laatdunkend noemen. De bergbewoners zouden we dan weer af kunnen doen met het woord inteeltkoppen, al wordt het nog net niet zo erg als in Inbred. Toch blijft een vleugje Calvaire niet uit en vanaf het moment dat de aaibaarste van de vier wordt onderworpen aan seksuele mishandeling krijgt Deliverance een behoorlijk grimmig karakter.

Wat volgt is een aaneenschakeling van bange vermoedens en halve waarheden. Hebben alle rednecks het op de mannen voorzien, of ziet het viertal spoken? Wie is nu eigenlijk de grootste agressor? En is een trip nog wel geslaagd als er maar tweeëneenhalf van de vier terugkomen? Eén ding is zeker, onze volgende tour gaat niet naar Georgia.

Jannis de Hullu Tour
Voltooid Verleden Tijd

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*