Det sjunde inseglet

Jaar: 1957
Land: Zweden
Regie: Ingmar Bergman
Score: ★★★★½

dss1Existentiële vragen op de maandagavond – sommige weken beginnen lastiger dan andere. “Is het zo verschrikkelijk ondenkbaar om God te begrijpen met je zintuigen? Waarom verbergt hij zich in een wolk van halve beloften en ongeziene wonderen?” Tien jaar lang vocht Antonius Block voor zijn geloof tijdens de kruistochten. Hij zag veel, maar God vond hij niet. Vond hij dan tenminste Satan maar, dan wist hij dat God ook moest bestaan. Maar Antonius vond niets.

Terug in Zweden is het niet veel beter. De pest houdt huis onder de bevolking. Duizenden zijn gestorven en wie nog gespaard is gebleven leeft in angst voor de dood. Een angst die Antonius niet met ze deelt: veel meer vreest hij dat er daarna niets is. Zelfs de Dood heeft geen antwoorden op de vragen van Antonius. Wel heeft hij tijd voor een potje schaken, wanneer hij de kruisridder op komt zoeken.

Dat regisseur Ingmar Bergman kritische kanttekeningen bij het christendom plaatst, wisten we al van Jungrukällan (The Virgin Spring). Hier zien de kruisridder, zijn trouwe metgezel Jöns en de levenslustige artiesten die hun pad kruisen hoe het geloof hun medemensen misbruikt en angst inboezemt. Lege beloften en leedvermaak, daar is het christendom goed voor, maar naastenliefde is ver te zoeken.

dss2Det sjunde inseglet (The Seventh Seal) wekt de indruk een gefilmd toneelstuk te zijn, vol monologen die niets aan zeggingskracht hebben ingeboet en theatrale dialogen die ook zestig jaar later nog scherp en gevat zijn. Het tempo is even wennen, maar aan de andere kant zou het voor kijkers uit de jaren ’50 dan weer wennen zijn dat de meeste films vandaag de dag eerder gestoeld zijn op special effects dan op een goed verhaal.

De Dood is een getalenteerd schaker en een vernuftig valsspeler bovendien. De partij biedt Antonius in elk geval enig respijt en een laatste kans iets betekenisvols met zijn leven te doen. Vechten voor het geloof? Liever helpt hij zijn lichtvoetigere medemensen en biedt hij troost aan hen die het wrok van de strenggelovigen over zich hebben gekregen. Want sommige levens eindigen lastiger dan andere.

Solefald - World Metal (Kosmopolis Sud)
Белое солнце пустыни

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*