District 9

Jaar: 2009
Land: Verenigde Staten van Amerika/Nieuw-Zeeland
Regie: Neill Blomkamp
Score: ★★★★½
 

Een spiegel voorhouden noemen ze zoiets geloof ik. En wat de Zuid-Afrikanen in de spiegel die Neill Blomkamp hen voorhoudt zien, is niet bijster charmant. Eigenlijk geldt het voor de gehele mensheid: intolerant, niet bereid tot samenleven met vreemdelingen, het antwoord zoeken in geweld en minder bedeelden uitbuiten voor eigen gewin. Au, dat doet zeer.

Het is treffend dat een steengoede film over apartheid als District 9 van een Zuid-Afrikaanse regisseur komt. Het is niet bepaald wat je verwacht van een van de betere, zo niet dé beste science fiction film van het afgelopen decennium. “De hele wereld stond dan ook versteld toen het schip niet boven Manhattan, Chicago of Washington tot stilstand kwam, maar uitgerekend Johannesburg koos…”

Science-fiction is niet bepaald mijn favoriete genre, zeker niet als het gepaard moet gaan met spacebattles vol lasergeweld, ontploffingen en onrealistische aliens. Goed, wat weet ik, niet verder kijkend dan mijn planeet lang is, nu helemaal over aliens? De garnaalachtige wezens in District 9 vallen wat mij betreft eenduidig onder het kopje ‘niet realistisch’ – wat een des te groter compliment aan de makers is, die desondanks toch een indrukwekkende film hebben gemaakt.

 

De goedbedoelende en op Nelis gelijkende Wikus van de Merwe werkt vol overgave voor MNU, een even schimmige als paternaliserende overheidsinstelling met interspecies verstandhoudingen als werkdomein. In het geheim voert MNU medische experimenten op de buitenaardse vluchtelingen uit, die niets liever willen dan terugkeren naar hun eigen planeet. Onder abominabele omstandigheden weggestopt in vuilnisbelten van vluchtelingenkampen kunnen de nieuwkomers met hun vreemde gewoonten niet voorkomen dat de raciale spanningen ongezonde hoogten aannemen.

Uitzetting is volgens MNU, dat zich gesteund weet door het uit schietgrage boeren bestaande Zuid-Afrikaanse leger, de enige oplossing. De vluchtelingen, die de menselijke taal nauwelijks machtig zijn, worden bedreigd met gevangenisstraffen, het afpakken van hun kinderen en worden in de regel niet als intelligente wezens behandeld. Politiek welke zo zijn parallellen kent in de geschiedenis, zullen we maar zeggen. Verrassend goed, ook voor wie niet van sf houdt.

De baby afharden bij -26 °C
Pidä huivista kiinni, Tatjana

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*