Død snø 2

Jaar: 2014
Land: Noorwegen/IJsland/Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk
Regie: Tommy Wirkola
Score: ★★★★☆
 

In 2009 gaf de pas 29 jaar oude Tommy Wirkola het in verregaande staat van ontbinding verkerende zombiegenre een verfrissende wending door twee ultieme vormen van het kwaad met elkaar in de echt te verbinden: zombies en nazi’s. De film had een visuele flair die ik van Noorse horror niet verwacht had, maar die Wirkola evenaarde in zijn duistere actiesprookje Hansel & Gretel: Witch Hunters. Vijf jaar later zijn de nazizombies terug in Død snø 2 – the sequel you did nazi coming. Ja, dat is misschien wel de de beste tagline ooit.

In Død snø 2 wordt de claustrofobische (maar eerlijk gezegd toch wat uitgekauwde) setting van het hutje in het bos ingeruild voor de geërodeerde en winderige dalen van Noord-Noorwegen. Gefilmd op locatie in IJsland. En was Wirkola in het eerste deel nog schatplichtig aan de oude zombiefilms van Sam Raimi, nu mogen alle regels van fatsoen overboord. Lekker politiek incorrect zoals ze in Scandinavië zo goed kunnen.

Dat betekent lachen om gehandicapten wanneer ze met hun rolstoel worstelen, op de gevoelloze hielen gezeten door een meute zombies. Of om in de zandbak spelende kinderen die eerst uitgelaten schreeuwen dat ze een tank zien, om vervolgens als door koplampen verblinde konijntjes te verstijven wanneer de ondode fascisten hen met de Tiger tot pulp rijden. En dat is dan nog voor het leger communistische zombies zich in de strijd mengt, want de internationale titel van Død snø 2 luidt Dead Snow 2: Red vs. Dead.

 

Død snø liet zien dat de loyaliteit van Standartenführer Herzog niet ophield bij zijn verscheiden. Kommanda Einsatz gooit er evenmin het bijltje bij neer wanneer ze in de opening van Død snø 2 het houten kistje vol nazigoud terug in hun bezit krijgen. Nee, Einsatz heeft een nimmer verwezenlijkt doel en Herzog is vastbesloten deze missie tot een goed einde te brengen: het dorp Talvik moet van de kaart worden geveegd.

Oorlog voerende Duitse en Russische soldaten; het is natuurlijk allemaal behoorlijk debiel, maar wat wordt het enthousiast gebracht. Død snø 2 houdt nergens gas terug en biedt meerdere kotsscènes, zombies die kots opeten, weinig tactvolle beelden met hamers, zombies die diesel overhevelen door aan darmen te zuigen, necrofilie en comic relief in de vorm van een corrupte, incompetente en zich ondergewaardeerd voelende politiecommandant die weliswaar simpel zijn, maar wel erg effectief. Alleen de irritante Amerikaanse zombiejagers mogen in een derde deel worden ingeruild voor een uit de dood herrezen Hitlerzombie.

Jûsan-nin no shikaku
The Grand Budapest Hotel

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*