Død Snø

Jaar: 2009
Land: Noorwegen
Regie: Tommy Wirkola
Score: ★★★★☆
 

“Hoe kom jij eigenlijk aan een machinegeweer?” Ja, zo’n film was het! Met het aanraden van titels als Zombie Strippers! en Død Snø (Dead Snow) krijg ik notoire horrormijders als Gijs nog wel op het verkeerde pad. Een beetje op de gok, want Død Snø had ik nog helemaal niet gezien. De film stelde niet teleur en bood precies wat je van een nazi zombieflick verwachten mag. Jawohl!

Nazi zombies, waar hebben we dat eerder gehoord? Inderdaad, de rechtgeaarde Nederlandsche horrorfanaat denkt meteen aan het doodgeboren Worst Case Scenario, maar waar het project van Richard Raaphorst nog altijd niet aan de vaderlandse klei onttrokken is, biedt het Noorse equivalent een aangenaam tussendoortje.

Hoewel, hiermee doen we Død Snø tekort. Zo zijn de nazi zombies van Tommy Wirkola een stuk, nou ja, nazi-achtiger, in vergelijk met Raaphorsts rariteitenkabinet dat de Hollandse kusten in het vizier heeft. Buiten de karakteristieke Duitse helmen houdt de vergelijking met Kommando Einsatz snel op. De in Noorwegen gestationeerde nazi’s zijn overtuigender – en al is overtuigen geen noodzaak in zombiefilms, het zegt wat over de ambities van een regisseur als hij het binnen dit genre toch probeert.

 

Død Snø is eigenlijk sowieso een overtuigende film. Wie had dat verwacht van een zwartkomische splatterfilm uit het toch niet bepaald om horror befaamde Noorwegen? Geen groezelige beelden of handheld camerawerk om gebrek aan ideeën te camoufleren, maar sterk acteerwerk en indrukwekkende beelden van het subarctische landschap van Finnmark die in een reclame voor koffie of kauwgum niet zouden misstaan.

De Noren kennen bovendien hun klassiekers en hebben goed gekeken naar The Evil Dead, Braindead, Army of Darkness en Friday the 13th. Valt er dan nog iets te halen in films waarin een handjevol jongelui in een hutje in het niet eens zo dichte berkenbos zit, met zin in bier en/of seks? Wel als je een scheut banale Noorse humor, een legertje ass-kicking ondode Ariërs en een kruiwagen vol darmen over de vloer kiepert.

Kolja
Возвращение

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*