Dodgeball: A True Underdog Story

Jaar: 2004
Land: Verenigde Staten van Amerika/Duitsland
Regie: Rawson Marshall Thurber
Score: ★★★★½
 

Je hoeft de titel maar te lezen om te weten dat dit een goeie film is. Lange titels zijn van alle tijden waar het B-films betreft (ik noem het onlangs genoten Cannibal Women in the Avocado Jungle of Death en het helaas nog niet door mij geziene The Incredibly Strange Creatures Who Stopped Living and Became Mixed-Up Zombies!!?). De laatste jaren zijn filmtitels met overbodige ondertitel in opmars in het comedygenre: Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby en Dodgeball: A True Underdog Story zijn stuk voor stuk aanraders, als je het mij of Chuck Norris vraagt.

Dodgeball: A True Underdog Story zag ik zes jaar geleden samen met Peer en Peter in de bioscoop. De vijf andere betalende bezoekers zaten er niet op te wachten dat wij het Purple Cobra dansje voor onze stoelen opvoerden en enthousiast met het bij de trefbalwedstrijden aanwezige publiek mee klapten en juichten. Wij hadden wel een leuke avond.

In de Verenigde Staten beleefde trefbal kortstondig gloriedagen na deze even voorspelbare als aanstekelijke grappenfilm. Het was bij ons niet anders. Op de universiteit speelden we trefbal, maar het duurde vervolgens tot ik voor de klas stond voor er weer ballen in gezichten werden gegooid. Het über-Amerikaanse voorlichtingsfilmpje van de American Dodgeball Association of America zou goed van pas komen als inleiding voor een volgende gymles.

 

Dodgeball: A True Underdog Story mag dan voorspelbaar zijn (Ben Stiller verwijt het heel Hollywood na de aftiteling, om vervolgens af te sluiten met wat aanstootgevende beelden), de pret is er niet minder om. De oneliners zijn haast niet bij te benen en knullige sporten vormen voor mij een geliefd filmonderwerp. Wat maakt het dan uit dat de kleine, arrogante White Goodman, eigenaar van het uiterst onsympathieke Globo Gym (“We’re better than you and we know it!”) helaas net naast de prijzen grijpt?

Peter La Fleur (Vince Vaughn) runt een fitnesszaaltje pal tegenover Globo Gym en zit tot over zijn nek in de schulden. De losers die zo te zien zonder veel resultaat bij hem trainen zijn niet van plan hun Average Joe’s af te staan aan Goodman. De enige manier om aan het benodigde geld te komen halen ze uit OSQ (Obscure Sports Quarterly – doe mij daar een abonnement op): een trefbaltoernooi in Las Vegas. Met de vijf d’s van dodgeball (dodge, duck, dip, dive and dodge) en gehuld in glanzend gele tenues die aan Roemeense voetbaltricots doen denken komen ze er uiteraard wel. A David and Goliath story truer than the Bible itself.

The Fall
Natvris khe

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*