Dracula Untold

Jaar: 2014
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Gary Shore
Score: ★☆☆☆☆
 

Dracula Better Left Untold, hadden ze ‘m beter kunnen noemen. “Dracula betekent zoon van de draak, niet zoon van de duivel,” jammert de zich ondergewaardeerd voelende Roemeense Batman halverwege de film. Volgens mij betekent het ‘draak van een film’ en wie Dracula Untold tot dit punt heeft weten vol te houden heeft duidelijk te veel tijd om handen. Met 70 miljoen dollar was ik in ieder geval met heel wat beters op de proppen gekomen dan deze dampende CGI-drol.

Al vanaf de tenenkrommende intro is er geen houden meer aan. Beelden die in een computergame anno 2015 echt niet meer kunnen worden breed uitgemolken. Locaties doen overduidelijk niet Roemeens aan. Zelf plaatste ik de landschappen ergens op de Britse eilanden en zat aardig in de richting: het Transsylvanië van Dracula Untold is in Noord-Ierland gesitueerd. Vlad de Paler was natuurlijk ook niet de prins van Transsylvanië, maar van Wallachije.

Het Cozia klooster, het gotische Draculakasteel, de bergkloof waarin de Turken zich klemlopen… van die 70 miljoen is bar weinig naar fact checking gegaan. Of naar een taalcoach. Het Tolkienachtige gebrabbel moest blijkbaar Turks voorstellen. Trouwens, van Turken was destijds geen sprake, maar misschien is de term Ottomanen te lastig om te bevatten voor een Hollywoodpubliek dat warmloopt voor veldslagen van één enkele vampier tegen honderdduizend soldaten.

 

En als we dan toch bezig zijn: wat was het idee achter de beroerde dialogen vol nietszeggende clichees die de filmlengte onnodig met een half uur oprekken? Dracula Untold had best een uur kunnen duren. Of korter. Dat zal ons leren te lamlendig te zijn om af en toe een romantisch bedoelde scène door te spoelen. Eeuwigdurend gevangen zitten in een duistere grot in de erg Roemeens klinkende Broken Tooth Mountain lijkt zo slecht nog niet wanneer films als deze kijken het alternatief is.

In die grot waagt Vlad zich pas wanneer hij zichzelf bij de ballen genomen voelt door sultan Mehmed. Er huist namelijk een vampier die hem bovennatuurlijke krachten kan verlenen. In gedaante schipperend tussen een wat mager besnorde kerel en een zwerm computergeanimeerde vleermuizen gaat Vlad zijn belagers te lijf. Het beste idee uit de film komt van de sultan, die zijn manschappen geblindoekt de strijd in stuurt. Dat wat je niet ziet kun je niet vrezen. Als we dat vooraf geweten hadden, dan hadden we elkaar een theedoek omgeknoopt.

Frontier Blues
Je treba zabít Sekala

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*