300

Jaar: 2007
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Zach Snyder
Score: ★★★★½
 

Bij films als deze ben ik altijd blij dat ik een contactsport speel. Volwassen kerels die op elkaar inrennen en zich in de buitenlucht eens flink uitleven – met of zonder speren – daar mag je mij, bij wijze van spreken, midden in de nacht voor wakker maken. Een ferme dosis zinloos geweld is af en toe broodnodig; zeker wanneer je overdag voor de klas staat en je behoorlijk moet gedragen.

Merkwaardig dat niet iedereen er hetzelfde over denkt. Er zaten welgeteld zeven personen in de Meppeler bioscoopzaal. En dat terwijl 300 een film is voor het hele gezin. Huizenhoog opgestapelde lijken, rondspuitend bloed en heroïsch krijgsgeweld voor de man; gespierde blokjesbuiken voor de vrouw en niet-traditioneel ingestelde heren. Kinderen hoeven niet te struikelen over moeilijke dialogen, al worden ze misschien wel wekenlang geplaagd door nachtmerries na het zien van de verschrikkingen in 300.

Over het verhaal kunnen we kort zijn. De slechteriken (Perzen en al wat uit het oosten komt) hebben het grootste leger aller tijden opgetrommeld en bedreigen de goeien (Grieken en iedereen uit het vrije Europa). Thematiek waar Geert Wilders een harde plasser van zou krijgen. Alleen de Spartanen zijn mans genoeg om het – met 300 soldaten – op te nemen tegen de tot de horizon reikende troepenmacht. Ze weten dat ze het onderspit zullen delven, maar dat is slechts bijzaak wanneer te mogen sterven voor Sparta het hoogste goed is.

 

Wacht eens even, zal de oplettende lezer nu opmerken. Beweerde jij daar dat de Spartanen de ‘goeien’ zijn? Jazeker. Maar verstootten de Spartanen dan niet hun misvormde baby’s, werden kinderen die het niet in zich hadden uit te groeien tot onverschrokken krijgers niet met de nek aangekeken – of erger – en hielden die stoere doerakken er al met al niet enigszins fascistische ideeën op na? Dat kan ik hier allemaal moeilijk ontkennen, maar de Spartaanse doortastendheid en opvoeding met duidelijke normen en waarden resulteerde er wel in dat de stad kon rekenen op grondig getrainde militairen.

Afijn, de Spartanen zijn dus de goeien in dit vanaf de eerste minuut prachtig ogend geweldsepos. De film ziet er authentiek antiqued uit; niet doordat de acteurs een pak bakmeel in het gezicht gegooid hebben gekregen, maar door een grofkorrelig beeld met sepiatinten. Er is geen twijfel over mogelijk: 300 speelt in een legendarische tijd waarin mannen nog echt mannen waren. Mochten Eva en ik ooit een zoontje krijgen, dan hoopt ze vast dat ik 300 allang vergeten ben.

Eaten Alive
Underworld

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*