Dude, Where’s My Car?

Jaar: 2000
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Danny Leiner
Score: ★★★★★
 

Wat is de overeenkomst tussen Crna mačka, beli mačor, Rane en Dude, Where’s My Car? Het zal moeilijk zijn mensen te vinden die er hetzelfde over denken of die zich zelfs maar iets bij mijn voorkeuren voor kunnen stellen, maar deze films vormen (in welke volgorde weet ik niet precies) mijn persoonlijke top drie aller tijden. Zelfs bij de minimaal vijfde keer dat ik de ultraflauwe grappenfilm vandaag zag bleef hij geniaal. “Die heb je al vaker gehuurd,” merkte de droogkloot achter de balie bij de videotheek op. En terecht!

Eva waarschuwde me dat, mocht iemand mijn filmrecensies überhaupt serieus nemen, dat vanaf nu niet meer het geval zal zijn. Toch kan ik niet anders dan Dude, Where’s My Car? met een maximale score waarderen. Het kan niet anders dan dat de 4,7 die de film op IMDB scoort het gevolg is van een conservatief-Amerikaans complot tegen films waarin drugsgebruikers de helden zijn. Een film waarin het alter ego van één van de hoofdpersonen ‘Smokey McPot’ luidt behoort ontegenzeggelijk tot die categorie.

Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat ie deze film met een krankzinnig script dat je van de ene onwaarschijnlijkheid in de andere laat tuimelen niet op waarde kon schatten. Zelfs Eva gaf schoorvoetend toe dat Dude, Where’s My Car? grappig is. De film is gewoon perfect, en daarom ben ik blij dat het vervolg Seriously Dude, Where’s My Car? waarschijnlijk nooit gefilmd zal worden. Beter dan dit wordt het echt niet.

 

Omdat Dude, Where’s My Car? nog evenzeer wist te betoveren als die eerste keer (ik herinner het me als de dag van gisteren) dat ik de film in een groezelig zaaltje in centraal Roemenië zag, citeer ik hier even naar huidige inzichten aangepast uit eigen werk:

Dude, Where’s My Car? draaide, en wat een verademing bleek dit te zijn nadat ik hier vorige keer Crouching Tiger, Hidden Dragon had gekeken. Een meesterwerk uit het genre waartoe ook Bill and Ted’s Most Excellent Adventure en Wayne’s World behoren. Alles wat een goeie film nodig heeft (meerdere spitsvondige grappen per minuut, striptease door vrouwen in konijnenpakjes, even homofiel als noordelijk aandoende aliens, een herhaling van de spitsvondige grappen, nerds in plastic bubbelpakjes, een pretpark waar ook ik graag mijn verjaardagsfeestje zou willen vieren, het uitmelken van spitsvondige grappen) zit er in. Een leven lang gratis pudding bij een hole-in-one op de minigolfbaan en huisgenoten die zich eenmaal daags laten zien om in de plantenbak te urineren. Dus heb je hem nog niet gezien, koop hem dan snel op DVD.

Zombi Holocaust
Time Walker

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*