Dumb & Dumber

Jaar: 1994
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Peter Farrelly
Score: ★★☆☆☆
 

Hmm, in mijn door nostalgie bewierookte herinneringen was Dumb & Dumber toch leuker. Twaalf jaar geleden waren films van dit kaliber dan ook zo’n beetje het meest verheven cultuurgoed dat ik tot me nam. Hot Shots, The Naked Gun, Beverly Hills Cop, Wayne’s World – Duizel was nog zo klein dat alleen Amerika het wist te vinden.

Als je dan toch een film van Jim Carrey kijkt, dan kan het maar beter pure flauwekul zijn. Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Bruce Almighty en Man on the Moon wisten niet bepaald te overtuigen. “Kijk, Carrey kan meer dan gekke bekken trekken – wat knap!” zeggen mensen dan, intussen vergetend hoe goed hij wel niet is in het trekken van al die stomme grimassen.

Gelukkig blijft het in Dumb & Dumber bij flauwekul, zelfs op momenten dat het even een tikkeltje serieuzer dreigt te worden, zoals wanneer Lloyd zijn vriend Harry vertelt dat hij te lang alleen heeft geleefd. Een hysterische huilbui en de overschakeling naar de tot een hond omgebouwde auto doen opgelucht ademhalen: Carrey zit hier nog niet in de fase waarin hij iets moet bewijzen.

 

Jammer dat de grapdichtheid (ik tel de geslaagde grappen) een stuk lager ligt dan in The Cable Guy, Liar Liar en Ace Ventura: Pet Detective. Stuk voor stuk meesterlijke nonsens. Of zou ook wat betreft deze films een second opinion nodig zijn? De laatste keer dat ik ze zag schreef ik ze stuk voor stuk nog hoog aan.

Er moet af en toe een zucht worden onderdrukt bij het zien van de knulligheid van Dumb & Dumber en het blijft meer een aaneenschakeling van losse grappen dan één coherent geheel, maar het had allemaal een stuk banaler gekund. Zelfs met die scheet die in brand wordt gestoken en de agressieve diarree waar Harry last van heeft had het nog banaler gekund. Carreys geklier en aanstellerij weten de film niet te redden, maar ik kijk liever naar de Carrey die onthoofde vogeltjes aan blinde kinderen verkoopt dan naar de Carrey die zich zo nodig als tragische figuur wil profileren.

Running Time
Beowulf & Grendel

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*