Eastern Promises

Jaar: 2007
Land: Verenigd Koninkrijk/Canada/Verenigde Staten van Amerika
Regie: David Cronenberg
Score: ★★★½☆
 

Het oosten lijkt inderdaad ineens een stuk veelbelovender, zo vlak na onze trip naar Kaliningrad. Genietend van een halve liter Три богатыря en met de onverwachte Russische vriendelijkheid vers in het geheugen, zetten Eva en ik Eastern Promises op, over het reilen en zeilen van een Russische familie in het vieze, geperverteerde Londen. De hoofdstad van hoeren en homo’s, volgens de Oost-Europeanen die hun best doen zich aan te passen aan de westerse normen en waarden.

Maar krijg nou wat – in Eastern Promises zijn de Russen, zoals in elke niet-Russische film, de slechteriken! Flauw hoor. Strookt helemaal niet met ons recent aangepaste wereldbeeld. Was dit echt een film van Cronenberg? Heeft Cronenberg, die ooit personen liet opeten door videoschermen en typemachines in obscene insectachtige monsters liet veranderen, ineens toegegeven dat alle anderen gelijk hebben; dat het tijd is om normaal te gaan doen?

Natuurlijk was zijn vorige film, A History of Violence, ook niet echt absurd te noemen. Toch lag er toen nog een zweem van onverklaarbaarheid over de gebeurtenissen die de mysterieuze hoofdpersoon ten deel vielen. Eastern Promises is gewoon een thriller, die zelfs ondanks het ontbreken van ondertiteling bij de Russische dialogen best te volgen was. Dat Nikolai eigenlijk een goeie jongen is, is al duidelijk als hij het Oekraïense hoertje neemt. Niks mysterieus aan, aan die Nikolai.

 

Bij gebrek aan boeven in het echte Rusland kregen we zo toch nog ons portie maffia. Een Russisch meisje van veertien sterft tijdens de bevalling van een dochtertje. De littekens van injectienaalden zijn voor ziekenhuismedewerkster Anna reden om haar dagboek eens te bestuderen. Het treft dat Anna’s familie Russisch is – erg handig bij het vertalen. Het slaat dan ook nergens op dat ze vertaalhulp van buitenaf vraagt, maar daar krijgt ze later ook spijt van. Hoewel de benaderde Russen haar heerlijke borscht geven, zijn ze al snel minder vriendelijk dan Anna hoopte.

Op chauffeur Nikolai na dan. Dat deze Rus een infiltrant is in het netwerk van de Воры в законе spreekt uit alles. Apart dat de schurken het zelf niet doorhebben. Gelukkig biedt Eastern Promises voldoende geweld, wat onrecht, intimidatie en een vleugje Russische cultuur om het geheel zonder morren uit te kunnen zitten.

Dood eind
El orfanato

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*