Eden Lake

Jaar: 2008
Land: Verenigd Koninkrijk
Regie: James Watkins
Score: ★★★★☆
 

Er zit dus een soort van magische uitknop op vervelende kinderen: een glasscherf in de halsslagader en de ettertjes veranderen in makke lammetjes. Goed om te weten, maar naar alle waarschijnlijkheid in strijd met ons schoolbeleid. En wat zijn de Drentse jongens en meisjes schatjes in vergelijking met het Engelse tuig in Eden Lake.

Eden Lake is een schot in de roos: wie kan zich niet boos maken om het gedrag van opgeschoten jochies die denken zich alles te kunnen permitteren? Gelukkig in Nederland een minder herkenbaar fenomeen (nee, ik woon niet in de stad), maar veel Engelsen zitten met de handen in het haar. Opvoedkundig waardeloze ouders – want iederen mag naar hartelust nakomelingen verwekken – en jongens zijn nu eenmaal jongens.

Zo ook Steve, die zijn weekendje weg niet laat verpesten door de plaatselijke asocialen met radio op maximaal volume en piemel uit de broek. Dat denkt hij althans. Zijn gram halen was niet zijn helderste ingeving van het weekend, maar wel één van zijn laatste. Naar een begripvolle reactie bij de incapabele ouders kan het verliefde stelletje fluiten en voor de verstandige keuze de benen te nemen is Steve te trots.

 

Van ongemakkelijk herkenbaar transformeert Eden Lake in de akeligste film die ik in tijden zag. Met trillende vingers zat ik mijn zak chips leeg te werken, want deze jeugdbendehorror is wel erg realistisch. De film roept al snel vergelijkingen met Lord of the Flies op: geen van de baldadige tieners is in staat onder de invloed van uitschot Brett uit te komen. Nee zeggen wordt steeds moeilijker; de volgende stap nemen steeds makkelijker.

Het weekendje weg van Steve en Jenny in de verlaten bossen verandert dan ook snel in een nachtmerrie. Het stadium van obsceniteiten is snel gepasseerd en het getreiter stopt niet bij het stelen van de eigendommen van het stel. Eden Lake wordt binnen het half uur erg wrang en dan moet je nog een uur – een uur met een weeë maag. Erg goed op het wat onrealistische einde na. Erg ongemakkelijk. Ik was erg blij toen de aftiteling in beeld verscheen.

Zombieland
Zonbi jieitai

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*