El Espinazo del Diablo

Jaar: 2001
Land: Spanje/Mexico
Regie: Guillermo del Toro
Score: ★★★★☆
 

Heel even lijkt het erop alsof El Espinazo del Diablo (The Devil’s Backbone) een Spaanse remake van The Sixth Sense is. Huh, een Spaanse herverfilming van een Amerikaans succes? De Spanjaarden zijn toch juist degenen zònder gebrek aan inspiratie? Gelukkig hoeven we de zin “I see dead people” niet in het Spaans te vertalen, want Guillermo del Toro schotelt ons een historisch drama voor – met een vleugje horror.

Del Toro houdt wel van fantasievolle films. Ik hoef echt niet zijn hele oevre te zien – wie zit er nu te wachten op kolder als Blade II en Hellboy? – maar Cronos was erg origineel met zijn scarabeeënpuzzel. Ondanks dat El Espinazo del Diablo een geestvertelling is, is deze film toch een stuk minder onwaarschijnlijk. Tenminste, voor zover dat kan wanneer er een dood jongetje rondloopt uit wiens hoofd bloed omhoog waaiert. Inderdaad, waaiert. Het wordt allemaal duidelijk zodra je de film zelf ziet.

Allemaal leuk en aardig, die geesten waar we de laatste jaren mee dood worden gegooid (The Others, Ring), maar de ontijdig gestorven Sinti krijgt zelfs in het hiernamaals maar weinig speeltijd. Maar goed ook, want het leven in een Spaans jongensinternaat was eind jaren dertig ook zonder kwaadwillende spookverschijningen al pittig genoeg. En dan heb ik het nog niet eens over de burgeroorlog gehad.

 

Pestkoppen, lessen in rechte houten bankjes, harde straffen en nul komma nul privacy. Da’s nog eens horror allemaal, maar meestal wordt dit soort jongensproblemen toch in een ander genre films belicht. De orde en striktheid waarin de jongens gevangen zitten zorgen er, samen met bandieten die handig gebruik maken van de door de oorlog ontstane chaos voor dat El Espinazo del Diablo ook zonder geesten prima te pruimen zou zijn geweest.

Het onrecht dat Sinti is aangedaan krijgen we er gewoon als extraatje bij. Drie hoeraatjes voor deze bovennatuurlijke thriller waarin het verhaal een veel prominentere rol speelt dan de schrikeffecten! Ik ben er alleen nog niet achter wat de titel nu precies met de film te maken heeft.

Kopps
The SpongeBob SquarePants Movie

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*