El Maquinista

Jaar: 2004
Land: Spanje
Regie: Brad Anderson
Score: ★★★★☆
 

September begon op filmgebied in ieder geval een stuk beter dan augustus. El Maquinista was een hele verademing na de creatieve armoede waar ik mezelf vorige maand mee opzadelde. En toch, verademing – de drukkende sfeer van deze beter als The Machinist bekend staande film zorgt dat de opluchting pas achteraf komt, op papier.

El Maquinista is een nachtmerrie die vooral indruk maakt door zijn droefgeestig kleurenpallet. Pas wanneer er bij het verlaten van de zaal weer langzaam kleuren in de wereld terugkeren wordt ook de kijker wakker uit de onwerkelijke droom. Het appartement van Trevor Reznik is flets en fantasieloos ingericht, zijn werkplek absorbeert alleen het koude licht van de tl-buizen niet en zelfs pretparken kenmerken zich door hun afgebladderde verflagen.

Het alle frivoliteit opslurpende gebrek aan kleuren wordt nog eens versterkt doordat het grootste gedeelte van de film zich ‘s nachts om half twee lijkt af te spelen. Machinebankwerker Reznik lijdt aan een ernstige vorm van insomnia – hij heeft naar eigen zeggen een jaar lang niet geslapen en dat is aan hem af te zien. Reznik is een wandelend skelet; in zijn herkenbaarheid als mens angstaanjagender dan menig monster uit horrorfilms.

 

In plaats van iets nuttigs te doen met de vele uren die hij uitspaart door niet te slapen hangt Reznik nachtenlang rond in het café van een luchthaven. Komt dat zijn mentale gesteldheid ten goede? Dat hangt er natuurlijk maar net vanaf hoe deze was voor het slaapgebrek haar intrede deed in Trevors leven. Helemaal in orde is onze man in de metaal in ieder geval niet.

Nu wordt Reznik een normaal leven ook vrijwel onmogelijk gemaakt, al is het flink puzzelen wie daar schuldig aan is. Puzzelen à la Memento, met raadselachtige aanwijzingen en een plot dat zich puzzelstukje voor puzzelstukje uitkristalliseert. Leuk verzonnen allemaal, en onderhoudend genoeg om me – ondanks mijn slaapgebrek na een vergadering en ouderavond een dag eerder – klaarwakker te houden.

About Schmidt
Manta Manta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*