Envy

Jaar: 2004
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Barry Levinson
Score: ★★½☆☆
 

Frank vindt dat Jack Black niet zozeer acteert als wel telkens weer dezelfde rol speelt. Daar is ie dan wel weer erg goed in, maar veel nieuws valt er meestal niet te ontdekken. Ben Stiller daarentegen, dat is een fijne acteur. Zelf vind ik dat Stiller ook keer op keer dezelfde rol vertolkt: de zelfingenomen loser uit Dodgeball: A True Underdog Story, de loser van een echtgenoot die volgens zijn schoonvader niet deugt in Meet the Fockers en die loser van een supermodel in Zoolander.

Daar is ie dan wel weer erg goed in, die Ben Stiller. Want hoewel Envy niet de fenomenabele hoogten haalt van Stillers meesterwerk Dodgeball, was de film stompzinnig genoeg om Frank en mij een plezierige zondagavond te bezorgen. Met Christopher Walken die sinds Sleepy Hollow niet meer zo’n memorabele rol had.

De kracht van Envy zit hem in het niet meer dan half uitgewerkte idee waarop de hele film gebaseerd is: Vapoorize. Met de nadruk op ‘poo’. Een middeltje in spuitbussen waarmee je hondendrollen kunt laten verdwijnen. Hoe het werkt en waar de drollen heen gaan wordt niet verteld, al wordt deze problematiek keer op keer ter sprake gebracht in de film. Hier konden de heren scriptschrijvers (ik ga er bij dergelijke infantiele films gemakshalve van uit dat ze door heren geschreven zijn) zo te zien geen antwoord op bedenken.

 

Hoe dan ook, op een dag bedenkt Jack Vapoorize. Niet meer dan een stom idee dat toch niet uitvoerbaar is, volgens Ben, die dan ook weigert $2.000 bij te dragen aan de droom van zijn beste vriend. Even later vullen de spuitbussen de schappen van elke supermarkt en is Jack miljonair. Verhuizen naar een mooie buurt wil hij niet, en daarom bouwt hij zijn eigen paleis recht voor de deur van vriend Ben, die nu elke middag letterlijk in de schaduw van Jacks succes zit.

Zoals het in zulke films hoort gaat alles van kwaad tot erger: Ben verliest zijn baan en familie en is uit op wraak, waarna hij in een dronken bui met pijl en boog het witte paard van Jack dood schiet. Per ongeluk. Een en al wordt er niet geloofwaardiger op, wel leuker met als resultaat een weinig verheffende film die de drie euro die het huren heeft gekost best waard was, maar veel meer ook niet.

The Incredibles
Star Wreck: In the Pirkinning

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*