Er ist wieder da

Jaar: 2015
Land: Duitsland
Regie: David Wnendt
Score: ★★★★☆

eiwd1Het heeft zeventig jaar geduurd, maar nu kan het in Duitsland. Ruim anderhalf uur mag je lachen om Adolf Hitler. Tot er vlak voor de aftiteling met een grote verwijtende vinger naar je wordt gewezen. Dus jij vindt dit grappig? Ben je d’r zo een? Joden zijn niet grappig, vindt Hitler in Er ist wieder da (Look Who’s Back). Maar Hitler is zelf niet grappig.

Midden in Berlijn komt Hitler met een schok bij bewustzijn. Zijn uniform is vies en gescheurd; rook kringelt tussen de bladeren omhoog. Berlijn is veranderd. Een truc van de vijand? Verdwaasd loopt Hitler rond tussen de toeristen die bij de Brandenburger Tor lachend foto’s van hem maken. “Sag mir welches Jahr es ist!” beveelt hij vertwijfeld. Tot hij van zijn stokje gaat bij een krantenstandaard: 2014 dus.

Hitler die zonder tekst of uitleg in het heden verschijnt? Quatsch natuurlijk, maar dat betekent niet dat we Er ist wieder da niet serieus hoeven te nemen. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Timur Vermes, voelt meer als een gedachtenexperiment dan fictie. Want niemand neemt die hansworst met zijn malle snorretje en dito pakje in eerste instantie serieus. Tot hem een platform wordt geboden om zijn ideeën te ventileren.

eiwd2Zijn het eigenlijk wel zijn ideeën? Hitler biedt een luisterend oor, laat de Duitsers vertellen wat hen dwarszit op politiek vlak, wat zij zouden willen verbeteren aan hun vaderland. En dat is meestal precies wat Hitler wil, want verdraaid, die eenvoudige Duitse burgers zoals jij en ik hebben een punt. Met de ongekende nieuwe mogelijkheden van Twitter en YouTube op propagandavlak is de Blitzkrieg om de Duitse harten sneller gewonnen dan je ’40-’45 kunt zeggen.

De moderne extreemrechtse groeperingen in zijn land vindt hij slapjanussen, geleid door incapabele prutsers. Nee, dan liever Die Grünen! Zij zetten zich tenminste in voor de natuur, voor het behoud van Die Heimat. Er ist wieder da illustreert dat het makkelijk is om Hitler als monster af te schilderen, maar dat het willicht nuttiger is je af te vragen hoe het kan dan een populist met een mix van charme en intimidatie miljoenen achter zich weet te krijgen. Zit het monster misschien in iedereen van ons? En is het tij nog te keren?

Gallowbraid - Ashen Eidolon
Hoezo duur?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*