Eraserhead

Jaar: 1977
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: David Lynch
Score: ★★★☆☆
 

Het is na acht jaar nog steeds een fijne hobby om over elke film die ik zie een stukje te schrijven, maar af en toe zit er zo eens één tussen waarbij deze taak niet benijdenswaardig is. Wat te maken van cultklassieker Eraserhead? Geen van ons had enig idee waar we zojuist naar hadden zitten kijken. Echt verbazend is dat niet, want we hebben het hier wel over een film van David Lynch. Zijn eerste nog wel.

Goed, laat ik een poging wagen. Voor het eerst op visite gaan bij de ouders van je lief is nooit gemakkelijk, maar volgens mij kwam ik er goed vanaf als ik het vergelijk met wat Henry meemaakt. Beladen stiltes, een vriendin die spastische aanvallen krijgt, een wel erg vreemde vader en een moeder die hem klem zet tegen de muur en begint af te likken. Voor alle duidelijkheid, ik heb het hier over Henry.

 

Het avondeten mag er ook wezen. Nog stuiptrekkende mini-kippen die een donker gekleurde stortvloed uit hun cloaca laten stromen terwijl Henry ze probeert aan te snijden, het schouwspel begeleidend met tamelijk nare geluiden. Oh ja, zijn vriendin Mary blijkt ook nog zwanger van hem te zijn. Of liever, geweest te zijn. Het mutantje kan opgehaald worden in het ziekenhuis.

Mag de sfeer in het ouderlijk huis van Mary beklemmend genoemd worden, het is bij Henry thuis niet veel beter. Een eenkamerappartement vol hopen zand, een fluitende radiator en andere vreemde snuisterijen. Echt duidelijk wat alles precies is wordt lang niet altijd duidelijk aangezien de duisternis in het toch al zwart/witte Eraserhead zich moeilijk laat doordringen Naar het waarom blijft het al helemaal gissen.

Daar zit je dan, met een gedrocht van een kind dat niet stopt met krijsen, een hysterische vrouw, een overspelige buurvrouw en een meisje dat liedjes zingt in de radiator. Dan heb je er geen allesoverstemmende en onplaatsbare achtergrondgeluiden bij nodig om je tot waanzin en verontrustende nachtmerries te drijven. Maar Henry heeft ze wel. In ieder geval was de titel ons duidelijk.

Mad Max
Weer niet gelukt

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*