Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Jaar: 2004
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Michel Gondry
Score: ★½☆☆☆
 

Ga nooit samen met drie vrienden naar de videotheek. Het is al moeilijk genoeg om het met je vriendin eens te worden over de te huren film. Ga je bij vrienden op bezoek en wil iedereen een film kijken in plaats van lekker ouderwets een spelletje te spelen, dan kun je je wel de hele avond nukkig gedragen, maar je kunt ook besluiten het gehypte Eternal Sunshine of the Spotless Mind te consumeren. Het eerste is leuker.

Niet alleen is Eternal Sunshine of the Spotless Mind een romantische film en dus een product van het laagste der lage genres, er wordt ook totaal niets geboden wat deze film boven de middelmaat uit doet stijgen. Hoewel overeenstemming bereiken over te huren films een onbegonnen zaak is, waren we opvallend eensgezind in onze mening over deze oppervlakkige vertelling. Fijn dat zo’n slappe liefdesgeschiedenis niet aan Eva is besteed en ik ben blij dat Willem en bijbehorende vriendin er ook niet warm of koud van werden.

Dacht ik dat de term quasi-intellectueel uit Dodgeball: A True Underdog Story een verzonnen woord was; na het lezen over de zogenaamd aanwezige diepere laag in Eternal Sunshine of the Spotless Mind op IMDB moet ik constateren dat we aardig wat zelfbenoemde filmkenners tot deze categorie kunnen rekenen. De film wordt godbetert tot de vijftig grootste meesterwerken aller tijden gerekend! En dat met een plot dat er duimendik bovenop ligt, waarin we alle ontwikkelingen ver tevoren zien aankomen en dat enkel uitblinkt in middelmaat.

 

Het klinkt misschien raar uit de mond van een jongen die dit jaar films als Kondom des Grauens, Surf Nazis Must Die en Freddy vs. Jason heeft gezien, maar ik beticht iedereen die deze film fantastisch vindt van een slechte smaak. Zo, nu dat gezegd is kan ik nog kort vertellen wat de geliefden Jim Carrey en Kate Winslet allemaal moeten doorstaan, of beter gezegd de kijker laten doorstaan.

Carrey herinnert zich gebeurtenissen die hij niet kan plaatsen na de ontmoeting van Winslet. Dat komt omdat hij Winslet gekend heeft. Maar ja, Winslet kon niet meer met Carrey door één deur en heeft hem uit haar geheugen laten wissen. Carrey is boos en laat haar uit zijn geheugen wissen maar krijgt spijt. Uiteindelijk komen ze weer bij elkaar doordat ze stiekem herinneringen verstoppen voor het bedrijf dat ze wist. Waarmee de poppenkast weer van voor af aan kan beginnen.

Santa Sangre
Surf Nazis Must Die

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*