Everything is Illuminated

Jaar: 2005
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Liev Schreiber
Score: ★★★☆☆
 

Er was voor mij maar één reden om Everything is Illuminated te kijken. Zolang Тени забытых предков (Tini Zabutykh Predkiv of Shadows of Forgotten Ancestors) onvindbaar blijft, valt het niet mee een andere film te traceren die beelden van de Oekraïne toont. Als deel van de vakantievoorpret wilde ik graag een blik op die oneindige vlakte van zonnebloemen werpen voor we er deze zomer zelf heen gaan.

Paulien, lerares Nederlands, leest graag boeken en was enthousiast over Everything is Illuminated in zowel boek- als filmische vorm. De film deed haar in eerste instantie denken aan Crna mačka, beli mačor (Black Cat, White Cat) door de Oost-Europa typerende absurditeit en opzwepende zigeunermuziek met hier en daar een vleugje techno en/of moeilijker te plaaten andere invloeden. “Dit is echt een film voor Fiepke,” dacht Paulien.

Edoch, na een razendsnelle start en Oekraïense road trip door het noordwesten van het land wordt de toon van Everything is Illuminated een stuk serieuzer. “Dit is niks voor Fiepke,” dacht Paulien. Jammer als je zo laag wordt ingeschaald, maar de belediging weerhield me er niet van de film toch te bekijken. En het is best een mooie film.

 

Oekraïne kent een weinig benijdenswaardige geschiedenis. Het is dan ook niet raar dat de sfeer in Everything is Illuminated uiteindelijk omslaat en tamelijk zwaarmoedig wordt. Iets wat je eigenlijk van begin af aan al verwacht, want wanneer een jood in Oekraïne zijn gestorven grootvader zoekt zit het er dik in dat hij kennis neemt van ongelukkige gebeurtenissen die de joden troffen. Jammer dat de tragiek zo gezwollen wordt geserveerd, culminerend in een dramatische zelfmoord.

Het is goed geprobeerd, zo’n einde waar mensen tot inzicht komen en waar wat historisch besef tot de betrokkenen doordringt, maar de serieuze toon vloekt met een clowneske hoofdpersoon als Jonathan (Elijah Wood). Eens te meer speelt Wood een freak. Heel grappig wanneer een autistische, vegetarische jood in het zo van Amerika verschillende Oekraïne belandt, maar het bijeenbrengen van de uiteenlopende verhaalelementen komt geforceerd over. Jammer, want daardoor is Everything is Illuminated bij lange geen meesterwerk, maar slechts een aardige film.

This is Spinal Tap
Anchorman: The Legend of Ron Burgundy

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*