Evolution

Jaar: 2001
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Ivan Reitman
Score: ★★☆☆☆
 

Space comedies op RTL7 – niet te geloven dat er voldoende nerds in ons land wonen om een aan deze niche gewijde special te rechtvaardigen. Wellicht is een moment van zelfreflectie hier wel op z’n plaats. Met science fiction heb ik niet veel op, maar zo gauw de films niet meer serieus genomen hoeven te worden verandert de zaak.

Idiocracy, Galaxy Quest, Star Wreck, Spaceballs, G.O.R.A. en (T)Raumschiff Surprise zag ik allemaal voor ik me verbaasde over de hoeveelheid intergalactische quatsch die RTL7 de komende tijd uit zou poepen. Stuk voor stuk betere films dan Evolution, dat niet veel verder komt dan een trits anaal gefixeerde grappen.

Terwijl Seann William Scott (ver verwijderd van de topvorm die hij in Dude, where’s my Car? etaleerde) zich voorbereidt op zijn brandweermanexamen in de woestijn van Arizona, wordt zijn auto getroffen door een meteoriet. Kerel, wat is er met je auto gebeurd? David Duchovny, een nog altijd Mulderachtige, de overheid wantrouwende wetenschapper spelend zoals we uit de X-Files gewoon zijn, is snel ter plaatse om poolshoogte te nemen.

 

De meteoriet bevat eencellig buitenaards leven dat zich razendsnel ontwikkelt. Binnen enkele uren is het geëvolueerd tot meercellige organismen; niet veel later krioelt het al van de platwormen. De boekjes over het ontstaan van nieuwe phyla in het Cambrium dienden duidelijk als inspiratie, maar de evolutie van nieuwe soorten blijft verdacht dicht bij het aardse en daarmee tamelijk fantasieloos. Op het rechtstreeks uit Calvin & Hobbes weggelopen, reusachtige monster aan het eind na dan.

Rare beestjes, vreemde biologiedocenten en grote voorwerpen in konten – het is misschien voldoende om een aflevering van de X-Files mee te vullen, maar met deze beperkte inhoud is Evolution wat mij betreft toch te licht bevonden. In een niet al te zwaar genre. Als natuurlijke selectie ook op films van toepassing is, dan is Evolution geen lang leven beschoren.

Heil aan de hamer
Heavenly Creatures

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*