Ex Drummer

Jaar: 2007
Land: België
Regie: Koen Mortier
Score: ★★★★☆
 

Afdalen naar de wereld van domheid, lelijkheid, stompzinnigheid, ontrouw en fake. Je vastzuigen in ‘t leven van ’t klootjesvolk om daarna vliegensvlug veilig en wel naar de bovenwereld terug te keren. Na de anderhalf uur die Ex Drummer duurt lukt dit nog net zonder blijvende psychische schade, maar schrijver Dries doolt langer rond in de diepste krochten van de Vlaamse maatschappij.

In West-Vlaanderen is het al niet beter dan in al die andere prachtige, misselijkmakende Belgische films. C’est arrivé pres de chez vous, De helaasheid der dingen, Calvaire – stuk voor stuk laten ze een samenleving van krankzinnigen zien, van in en in trieste personages die zich voortslepen tot een einde dat niet fraai zal zijn. En omdat alles in Ex Drummer zo dichtbij is en (min of meer) verstaanbaar, maakt het des te meer indruk.

Koen de Geyter bewerkt het gezicht van vrouwen als ze hun auto niet goed parkeren of te lang treuzelen bij de sigarettenautomaat, Jan Verbeek gijzelt zijn vader al jaren en vertelt hem hoe graag hij lullen afzuigt, Ivan van Dorpe slaat zijn verslaafde vrouw en verwaarloost zijn dochtertje. Dries heeft alles wat hij wil, maar verlaagt zich heel rap tot het doen en laten van het klootjesvolk wanneer hij ingaat op hun verzoek om samen een band te beginnen.

 

Een band van gehandicapten, al zijn slissen en een moedercomplex tamelijk dubieuze handicaps. Dries zelf heeft geen beperking, al bluft hij dat hij niet kan drummen. Een behoorlijke tekortkoming voor een drummer vanzelfsprekend, zo het waar zou zijn. The Feminists zullen hun debuut maken op de Eerste Grote Rockprijskamp van Leffinge, waar de sfeer als grimmige en explosief beschreven kan worden.

Terugkeren naar de bovenwereld valt daarna niet mee voor Dries. Er zijn homo’s verminkt, kinderen vergiftigd, mensen vermoord. Het patroon van bloemetjesbehang zal zijn netvlies vast nooit meer verlaten. Maar er was ook rockmuziek en de dialogen waren beeldend en poëtisch, dus zo zinloos was het geweld in Ex Drummer misschien niet. Een grote kutfilm is het wel. Vooral letterlijk.

The Woman
The Legend of Nigger Charley

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*