Exotica

Jaar: 1994
Land: Canada
Regie: Atom Egoyan
Score: ★★★½☆
 

Exotica – dat dekt de lading van de film wel zo’n beetje. Exotica is niet alleen exotisch omdat de film toevallig uit Canada komt en de regisseur een al even exotische naam draagt. Het is een bijzondere dramafilm met een behoorlijk ingewikkeld verhaal. Maar, zoals wij leren van zombiefilms uit Hong Kong, metal uit Iran en sporten als onderwaterhockey – exotisch betekent niet automatisch dat iets goed is.

Exotica is geen film om in rare bochten over de bank gevouwen tot je te laten komen. Wie niet van puzzelen of nadenken houdt kan maar beter iets anders opzetten. Hoewel, ook zonder de dialogen en het verhaal dat stukje bij beetje uit de doeken wordt gedaan valt er genoeg te zien in Exotica.

Exotica speelt namelijk in de gelijknamige striptent. Dat houdt in dat er flink wat borsten en schaars geklede dames in fantasievolle uitdossingen de revue passeren. Toch zijn het niet zozeer de dames die interessant zijn als wel vaste klant Francis die achtervolgd wordt door een problematisch verleden.

 

Francis heeft een nogal moeilijke relatie met zijn broer, nichtje en stripper Christina. Die heeft dan weer een moeilijke relatie met Eric, die vanalles van Francis weet die op zijn beurt weer op de hoogte is van de praktijken waar Thomas tot zijn nek in zit. Namelijk het smokkelen van zeldzame vogeleieren – ook aan het leven van Thomas wordt ruim aandacht bemeten voordat alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Het is maar goed dat ik Exotica samen met Eva keek, zodat we na afloop nog even konden recapituleren. Toen bleek dat de film goed in elkaar zat, maar dat het ook weer niet zo geniaal was dat we er perplex van waren. Exotisch was het allemaal wel.

Gokudô Kyôfu Dai-gekijô: Gozu
Cigarette Burns

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*