Extraterrestre

Jaar: 2011
Land: Spanje
Regie: Nacho Vigalondo
Score: ★★★½☆
 

Oei, was ik toch haast vergeten een stukje te schrijven over deze film! Maar ja, in Extraterrestre zelf wordt ook vanalles vergeten. Hoe dat meisje met die fraaie bilpartij ook alweer heet, de afgesproken gedragsregels wanneer niemand te vertrouwen is en die enorme vliegende schotel die boven de stad hangt.

Eigenlijk doet die er ook helemaal niet toe. “Oh ja, er is ook nog een vliegende schotel!” lijken de hoofdpersonen zich een keer of vier, vijf in de film te herinneren. En dat maakt Extraterrestre tot een van de betere science fictionfilms. Dertig gevaartes van kilometers in diameter hangen boven Spanje, maar de Spanjaarden zelf hebben het veel te druk met de voorraad wijn soldaat maken en familiepotten perziken op siroop open proberen te krijgen.

En met elkaar, want het is toch wel fortuinlijk wanneer je, als je dan toch je huis niet uitmag vanwege een invasie van buitenaardse wezens, opgesloten zit met een meisje waarmee je net waarschijnlijk een wilde nacht hebt doorgebracht. Jammer alleen dat je daar dan niks meer van weet, en dubbel jammer dat haar vriend Carlos thuiskomt en het een goed idee vindt met z’n drieën te wachten op wat komen gaat.

 

Carlos is nogal goed van vertrouwen, want waar de wereldvreemde buurman Angel niet lang nodig heeft om tot het besef te komen wat Julio met Julia heeft gedaan (ze vertellen het hem tijdens het eerste het beste etentje), blijft Carlos rotsvast geloven in zijn vriendin. Angel wordt verdacht gemaakt als alien en de flat uitgezet, Carlos gooit zijn eigen ruiten in en staat even later ook buiten de deur.

In het hele invasiegebeuren zit van begin tot eind geen enkel schot. De straten zijn verlaten en zij die gevlucht zijn houden televisiecontact met de weinige achterblijvers in de stad, maar actie van bovenaf blijft uit. Voor actie komen de Spanjaarden zelf gelukkig met een tennisballenkanon en zelfgebouwde bommetjes aanzetten. En, als klap op de vuurpijl, een zelfgebouwde koffiekopje-op-schotel-auto. Daar kan geen vliegende schotel tegenop.

Holy Water
Harold's Going Stiff

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*