Fantastic Mr. Fox

Jaar: 2009
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk
Regie: Wes Anderson
Score: ★★★☆☆
 

Wel eens geteld hoeveel stukjes over animatiefilms er op deze website te vinden zijn? Tien maar liefst. Wel eens bekeken hoeveel sterren die films scoren? Over het algemeen niet bar veel, de politiek incorrecte uitgezonderd. De teken- dan wel animatiefilms die ik dikke pret vind zijn zelden voor kinderen geschikt, maar toegegeven, Fantastic Mr. Fox is best aardig.

Het helpt natuurlijk dat we het hier hebben over een op een boek van Roald Dahl gebaseerde film. Omdat we in het dorpje waar ik opgroeide geen boeken hadden, ben ik nog altijd bezig aan een inhaalslag op cultuurgebied. Niet van harte trouwens, maar een boek van meneer Dahl lezen is nog te overzien. Fantastic Mr. Fox hoort helaas nog niet tot mijn literaire bagage. Spijtig, want als ik ergens vrolijk van word is het wel elitair geklaag dat het boek beter was.

Het boek ís vast ook beter, daar niet van, maar de film is best te pruimen. Eentje om te onthouden voor wanneer Ilva wat ouder is, want met mijn oprechte haat jegens alles wat Disney is zullen haar filmmogelijkheden redelijk beperkt blijven. Bij Roald Dahl gaat alles er meestal wat minder netjes aan toe en mogen boeven best sympathiek zijn. Dat de vossen waar het verhaal over gaat niet louter menselijke trekjes vertonen maar ook schaamteloos zitten te schransen en kippennekken doorbijten is eveneens een pluspunt.

 

Meneer Vos was vroeger een kippendief, maar sinds hij vader werd heeft hij zijn leven gebeterd. Eens een dief, altijd een dief en twaalf vossenjaren later wil meneer Vos nog een laatste, perfecte misdaad plegen: de drie angstaanjagende, bijkans almachtige boeren van het dorp beroven van hun kippen, kalkoenen, ganzen, squabs (wat dat ook mogen zijn) en cider. Een en ander loopt uiteraard hopeloos uit de hand.

Grappige boeken schrijft die meneer Dahl, maar als film maakt het allemaal net wat minder indruk. De dierenmaniertjes zijn leuk gevonden, de bosbewoners zien er niet bepaald aaibaar uit en Dahls snoodaards zijn altijd subliem, maar twee minuten na het einde van Fantastic Mr. Fox is de film alweer verwerkt. Blijven hangen doet ie niet; opzienbarend was het vertelde zeker niet. Leuk voor de kleintjes, maar mijn mening herzien wat betreft animatiefilms doe ik er niet door.

Daybreakers
Stingray Sam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*