Fido

Jaar: 2006
Land: Canada
Regie: Andrew Currie
Score: ★★★★☆
 

“Is dat bloed op je zombie?” Jawel, en aangezien we weer te maken hebben met een romantische comedy met zombies is het de hoogste tijd om je zombie te gaan wassen! Ik zeg weer, ook al staat het sub-subgenre van de romantische zombiecomedy volgens mij nog een beetje in de kinderschoenen. Shaun of the Dead ging over relatieperikelen en hoe een zombieplaag een positief steentje kan bijdragen bij het oplossen hiervan, maar over het algemeen zijn zombiefilms toch vooral gericht op het zo bloedig mogelijk doen verwijderen van ingewanden uit liefst nog levende personages.

De zombies in Fido zijn geen bloemenplukkende doetjes geworden, maar dankzij de baanbrekende innovaties van het bedrijf ZomCom kan de nette Amerikaanse maatschappij zijn zombies keurig in het gareel houden. It’s all about containment. Met een elektronische halsband om worden de vleselijke lusten van de niet al te zeer rottende lijken onderdrukt. Zo kunnen model-Amerikanen ook na hun dood nog een nuttige bijdrage aan de maatschappij leveren. Bijvoorbeeld door het schoffelen van bloemperkjes. Het werktempo ligt nog een stuk hoger ook dan dat van de gemeentewerkers hier.

Zit iedereen dan op rozen met deze braaf hovenierende ondoden? Nou, eigenlijk wel. Om elke stad is door ZomCom een metershoog hek geplaatst. Daarbuiten, in de Wild Zone, lopen de zombies ongecontroleerd rond. Daar moet je niet wezen. Het scheelt meteen een hoop dollars die anders aan gevangenissen en bejaardentehuizen gespendeerd zouden worden. Want enigszins fascistisch is dit droomland wel geworden: oude mensen worden streng in de gaten gehouden en ZomCom is advocaat, aanklager en rechter. Geen schuinsmarcheerders in dit Amerika – no sirrie!

 

Wie geen zombie in de huishouding heeft hoort er niet meer bij in Fido. Wie er al te intieme banden op nahoudt met zijn zombie, zoals meneer Theopolis met zijn nauwelijks aangetaste exemplaar Tammy, wordt door buurtbewoners met argusogen bekeken. Raak niet gehecht aan je zombie, is het devies van ZomCom. Maar wat als je helemaal geen vrienden hebt, een vader met zombiefobie hebt die alleen aan begrafenissen kan denken en een hekel hebt aan al die domme regeltjes van ZomCom?

Timmy wordt gepest door de vervelende zombiecadetten in zijn klas en in je eentje honkbal spelen gaat snel vervelen. Als moeder eindelijk een zombie aanschaft – de buurt sprak er al zolang schande van – blijkt die weliswaar te gooien als een meisje, maar het is beter dan niks. Een hond die moet worden afgemaakt omdat ie een schaap ofzo heeft doodgebeten is wel erg voor een kind, maar een zombie is toch net wat, eh… menselijker? Timmy en Fido worden onafscheidelijke vrienden in deze feelgood griezelfilm voor het hele gezin. Nou ja, misschien toch niet voor kinderen dan.

The Screwfly Solution
The Mist

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*