Frankenhooker

Jaar: 1990
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Frank Henenlotter
Score: ★★★☆☆

fraho1Van sommige films vraag je je af hoe het mogelijk is dat je al die jaren nooit van ze hebt gehoord. Frankenhooker belooft de beste exploderende hoerenfilm aller tijden te zijn en daarmee is niets te veel gezegd. Productiemaatschappijen moeten met elkaar gevochten hebben om dit script te mogen verfilmen, kan ik me zo voorstellen.

Vanaf de allereerste seconde is duidelijk wat voor vlees we in de kuip hebben: hersenen! Met één enkel oog er in het midden op, dobberend in een tank fluorescerend roze water. En bij dit vlees blijft het niet natuurlijk, want je maakt een film met exploderende hoeren of je maakt geen film met exploderende hoeren. De keuze was een no-brainer voor regisseur Henenlotter. Nou ja, met hersens dan.

Budget lijkt er amper geweest te zijn, op enkele tientjes aan sluikreclame van Amerikaanse colamerken en Japanse foto-apparatuur na. Door het inzetten van aandoenlijke huisvlijt en door te besparen op bekwame acteurs hield Henenlotter zo te zien toch nog voldoende geld over voor enkele vonkenregens en een handvol naakte borsten. Aan het maken van keer op keer de juiste keuzes herkent men de betere regisseurs.

fraho2Jeffrey Franken (electriciën en hobbydokter) heeft een dipje wanneer zijn zelfgeknutselde radiografisch bestuurbare grasmaaier zijn aanstaande verloofde reduceert tot een menselijke puzzel, waaraan het gros van de stukjes ontbreekt. Tijd voor nieuwe stukjes en dan is het maar een kort ritje van New Jersey naar de hoerenbuurten van New York. Jeffrey spreekt af met een stuk of zes, zeven dames van lichte zeden, geeft ze superdrugs en het feest kan beginnen.

Een mooi staaltje knutselen dat maar niet uit Mary Shelleys pen wilde vloeien volgt, waarna Frankens meisje – met enhanced body parts – haar ogen weer opent. Wanneer ze echter haar mond opent klinkt het wat anders dan Jeffrey had gehoopt. Alsof de slapeloze nachten en relatieproblemen nog niet voldoende waren, krijgt de baanbrekende wetenschapper ook nog te maken met de jaloerse pooier/bodybuilder Zorro. Wat een hoerenbende.

Skyforger - Senprūsija
Mörk Gryning - Tusen år har gått...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*