Frankenstein’s Army

Jaar: 2013
Land: Nederland/Verenigde Staten van Amerika/Tsjechië
Regie: Richard Raaphorst
Score: ★★½☆☆
 

“Ah, nazi zombies. Dan kunnen we de film vooraf al een tien geven,” sprak Robert ons aller hoog gespannen verwachtingen uit. Toch was het Frankenstein’s Army niet gelukt de top vijf van beste nazi zombiefilms te kraken die ik op internet vond. “Dat komt misschien omdat de top vijf waar jij op doelt uit 2011 stamt,” zullen de kniesoren die nu zelf verwoed aan het googelen slaan opmerken. Frankenstein’s Army van onze landgenoot Richard Raaphorst (u allen welbekend van het aanbevelenswaardige Zombi 1) stamt uit 2013.

Toch is het niet meer dan terecht dat Frankenstein’s Army niet in één adem wordt genoemd met de allerbeste nazi zombiefilms die we in het verleden al mochten aanschouwen. Død Snø mag in dit subgenre niet ongezien blijven en Shock Waves staat al een tijdje op de verlanglijst, maar het was prettig dat aan het lange wachten op Frankenstein’s Army eindelijk een eind kwam. De film staat al sinds 2004 in de startblokken (toen nog als Worst Case Scenario of Woensdag Gehaktdag), maar verder dan een promo kwam het nooit.

Dat is spijtig, want die promo mocht er wezen. Na een verloren voetbalfinale sturen de Duitsers uit wraak een leger van, u raadt het al, nazi zombies naar ons land. Dat zal ons leren! De plaatselijke knutselclub mocht zich naar hartelust uitleven om een bonte verzameling afzichtelijke mutanten te creëren. En daarmee hebben we de overeenkomsten met de nieuwe versie van het verhaal wel zo’n beetje gehad.

 

In Frankenstein’s Army filmt een Russische legereenheid hun missie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het groepje beroerd Engels sprekende acteurs (wat een sof) is op zoek naar een krankzinnige dokter. ’s Mans achternaam laat zich raden. De dokter naait menselijke lichaamsdelen en onderdelen van machines aan elkaar tot groteske creaties die het Reich moeten dienen als onstopbare soldaten.

Jammer dat de film aanvoelt als een first-person shooter en dat ook minder goed brengt dan menig computerspel. De monsterlijke wezens die het ondergrondse labyrinth waar de Russen op stuiten bevolken maken dat Frankenstein’s Army nog een beetje te pruimen is. Vliegtuigpropellers als hoofd, bidsprinkhaanachtige zombies met een gasmasker als gezicht, zagen en gereedschap als handen – zieke fantasieën die tegelijk de grenzen van het voorstelbare en de goede smaak opzoeken en er daarna keihard overheen gaan. Maar een tien krijgt Raaphorst er niet voor.

Paradise Now
Gravity

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*