Freddy vs. Jason

Jaar: 2003
Land: Verenigde Staten van Amerika/Italië
Regie: Ronny Yu
Score: ★★☆☆☆
 

Een parodie op een parodie… als dat maar goed gaat. Na zeven Nightmare on Elm Street en tien Friday the 13th films was het blijkbaar nóg niet genoeg. En dus zitten we nu met Freddy vs. Jason, waarin de hoofdrolspelers uit beide series elkaar bij gebrek aan inspiratie maar te lijf gaan.

Freddy Krueger is een beetje boos omdat iedereen de beruchte kindermoordenaar vergeten is. Hoe dat heeft kunnen gebeuren? De plaatselijke politie heeft alle overlijdingsadvertenties en relevante krantenartikelen met een dikke zwarte stift doorgestreept zodat in het gemeentearchief niets meer te vinden is over de moorden op Elm Street. Oh ja, en alle overlevenden zitten opgesloten in een kliniek waar ze een experimenteel medicijn toegediend krijgen waardoor ze niet langer geplaagd worden door dromen.

Zonder mensen die over hem dromen of zelfs maar aan hem denken is Freddy machteloos. Om zijn rentree in het criminele circuit te maken roept hij de hulp in van ene Jason. Hoe Freddy ooit van de moorden bij Camp Crystal Lake heeft gehoord en waarom juist Jason Voorhees zijn zakenpartner moet worden – daarover geen woord. Maar Jason heeft wel een heel, heel groot mes.

 

Freddy zet de door Jason gepleegde moorden zo in scène (daartoe is hij blijkbaar nog wel in staat) dat het lijkt alsof hij er zelf verantwoordelijk voor is. Zijn naam begint langzaam maar zeker weer te circuleren en door de nieuwe golf van angst wordt hij met de dag sterker. Helaas heeft Jason de smaak goed te pakken en rijgt hij ook slachtoffers aan het mes waar Freddy graag zíjn mesjes in had gezet.

En dan is het knokken. De film komt ontzettend traag op gang en lijkt de eerste drie kwartier vooral op een zoveelste Nightmare on Elm Street, maar uiteindelijk wordt het geheel nog enigszins vermakelijk. De twee kindermoordenaars halen alles uit de kast waardoor de confrontatie in een soort Amerikaanse showworstelfinale ontaardt. Best vermakelijk, maar de knipoog van Freddy’s afgehakte hoofd op het eind vormt het grootste schrikmoment van de film: toch niet nóg een sequel?

Kondom des Grauens
Bruce Campbell vs. the Army of Darkness

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*