Friday

Jaar: 1995
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: F. Gary Gray
Score: ½☆☆☆☆
 

Om het maar eens in drie woorden samen te vatten: ik sta paf. Was Friday niet de voorloper van het door Ivor en mij zo gewaardeerde Next Friday en Friday After Next? Zijn sequels niet altijd een slap aftreksel van het origineel? Friday staat in ieder geval veel hoger aangeschreven dan zijn twee opvolgers, maar we voelden ons bedrogen. En dat had ik veel grafischer uit kunnen drukken, maar ik zal het voor deze keer netjes houden.

Het verhaal van Next Friday stelt weinig voor: Craig verhuist naar Rancho Cucamonga en beleeft in de suburbs avonturen met zijn infantiele neef. Vrouwen, drugs en boeven mogen niet ontbreken. Friday After Next biedt al even weinig vernuftige plotwendingen. Craig huurt nu samen met neef Day-Day een eigen appartement. Ze hebben een waardeloos baantje en worden met kerst bestolen. Een avontuur met vrouwen, drugs en boeven.

Simpel vermaak en louter puberale grappen, daar waren we wel weer eens voor in. Helaas biedt Friday nòg minder diepgang dan eerder genoemde twee films (inderdaad, we moeten nu met negatieve waardes gaan rekenen). Vrouwen, drugs en boeven zijn wel aanwezig, maar in zulke spaarzame hoeveelheden dat we beter vanuit Ivors raam nachtelijk Nijmegen hadden kunnen observeren. Op de Groesbeekseweg was meer verhaallijn te ontwaren dan in Friday.

 

De twee (in onze ogen) succesvolle vervolgdelen staan en vallen met de acteer(wan)prestaties van Mike Epps, die in Friday zelf niet meespeelt. Dat weten we nu, maar dat wisten we voor het huren van de film nog niet. Rapper Ice Cube is een saaie dikzak waar niks van uitgaat, wat overigens prima werkt als sidekick, maar Chris Tucker is een vervelende eikel die er met zijn hoge schreeuwerige stem voor zorgt dat je bij de helft van alle dialogen het volume wat lager moet zetten. Niet handig bij een niet ondertitelde film die in het ghetto van Los Angeles speelt.

Niet kijken deze film, en al helemaal niet geloven wat andere mensen je proberen wijs te maken. Er bestaan een hoop betere films met vrouwen, drugs en boeven. De foto’s horen trouwens bij Next Friday, want Friday is zo slecht dat er zelfs geen aardige plaatjes uit te halen zijn.

Spaceballs
BioCrisis

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*