From Hell

Jaar: 2001
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk/Tsjechië
Regie: Albert en Allen Hughes
Score: ★★½☆☆
 

In mijn vorige filmrecensie wilde ik niet onvermeld laten dat Русский ковчег een mooi aantal prijzen in de wacht had gesleept. Na het zien van From Hell moet ik toegeven dat prijzen lang niet altijd even waardevol zijn. Deze matige Jack the Ripper verfilming werd ook beloond – maar waarvoor? Het kostte me de grootste moeite de afstandbediening te laten liggen en niet naar het Olympisch ijshockeytoernooi te zappen. Daar was immers ook bloed te zien.

Ok, het waren grotendeels onzinnige prijzen waar From Hell op getrakteerd werd. De Bram Stoker Award. Prijsjes van de Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. Dat soort onzin. Maar dan nog – er worden de laatste tijd heel wat betere griezelfilms gemaakt. En Johnny Depp komt het best tot zijn recht wanneer hij de excentrieke flapdrol uit mag hangen. Dat kan, als hij een opiumverslaafde inspecteur speelt, maar dat lijkt niet helemaal tot de gebroeders Hughes te zijn doorgedrongen.

Het had zo mooi kunnen zijn. Het Victoriaanse Engeland uit de verhalen van Edgar Allen Poe, geteisterd door een meedogenloze maniak die vrouwen aan zijn mes rijgt. Raadselachtige vrijmetselaars die in onderaardse gewelven complotten smeden die het daglicht niet kunnen verdragen. Depp die zelfs films als Cry-Baby onderhoudend weet te maken en al sinds Dead Man een goedkeurende hoofdknik van mij kan verwachten.

 

Maar in From Hell gaat alles net iets te langzaam, worden de raadsels net iets te ver voorgekauwd en wil het maar niet eng worden. Erger nog, de mooie hoertjes in de van regen verzadigde vuiligheid van gecorrumpeerd London kunnen geen moment overtuigen. Het kan toch niet de bedoeling van de regisseurs zijn geweest dat ik de kant van Jack koos. Daarvoor is From Hell toch teveel een mainstream productie. Een vies verhaal, vooruit dan maar – maar echte viezigheid? Nee dankjewel!

Zodoende is From Hell vlees noch vis. Het interessantere acteerwerk van Depp is te zien in films als Fear & Loathing in Las Vegas, voor aangrijpendere verfilmingen van het wel en wee van seriemoordenaars raad ik Henry: Portrait of a Serial Killer aan en waar je terecht kunt voor romantische films die in het Engeland van de 19e eeuw spelen moet je helaas niet aan mij vragen. Wie zich wel tot de doelgroep van het overigens fraai ogende From Hell mag rekenen is mij een raadsel. Toch nog één onopgelost mysterie dus.

Ring of the Nibelungs
Русский ковчег

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*