Frontier Blues

Jaar: 2009
Land: Iran/Verenigd Koninkrijk/Italië
Regie: Babak Jalali
Score: ★★★½☆
 

“Wie neemt zijn hoed nou mee naar zee?!” tiert de Turkmeen die het beu is door de fotograaf uit Tehran in geënsceneerde, onrealistische poses te worden gemanoeuvreerd. Kwaad smijt hij zijn schapenwollen muts op het zand van de Kaspische kust en beent het beeld uit. Zo ziet het echte leven er in het grensgebied van Iran en Turkmenistan er helemaal niet uit. Wie is er nou geïnteresseerd in deze rotzooi?

Rest natuurlijk de vraag of regisseur Babak Jalali wèl laat zien hoe het er werkelijk toe gaat. Als dit het geval is, dan is het noorden van Iran een tamelijk troosteloze woestenij waar geluk even moeizaam gedijt in de zilte zeewind als de spaarzame bomen. Een beetje het Zeeuws-Vlaanderen van Iran. Welkom in het land van gebroken harten en tractors.

Mijn interesse werd gewekt door de trailer van Frontier Blues, die me wel enigszins op het verkeerde been zette. De Turkmeen vertelt vol lof over zijn land. “We hebben de zee. We hebben bergen en bossen,” verkondigt hij in de grenzeloze leegte. Om te vervolgen met het verhaal over hoe zijn vrouw door een herder werd geroofd en dat hij haar al dertig jaar niet meer gezien heeft. Ze zouden verdwaald zijn in de steppe. Niemand verdwaalt in de fucking steppe.

 

Maar Frontier Blues is geen absurdistische komedie over licht ontvlambare Turkmenen vol grootspraak. Frontier Blues is een drama over een streek waaruit iedereen als het even kan probeert te ontkomen, dromend van Parijs of Baku. Alleen bejaarden, kansloze kledingverkopers en zwakzinnigen blijven hier achter. De lucht blijft bewolkt, het landschap eentonig.

Het enige wat de Iraniërs en Turkmenen hebben is zeeën van tijd. Niemand heeft haast – Baku zal vandaag toch nog onbereikbaar blijven. Uren worden gevuld met overpeinzingen bij een glaasje thee. Geënsceneerd en onrealistisch, of biedt dit verlaten deel van Iran werkelijk de trage poëzie die Frontier Blues laat zien? We zullen de tijd nemen om het zelf te ondergaan wanneer we er volgend jaar doorheen rijden.

Zeven Zonden
Dracula Untold

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*