Galaxy Quest

Jaar: 1999
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Dean Parisot
Score: ★★★★☆
 

“Heb je al een film van de maand?” vroeg Eva me. Hmmm – tot vandaag was …Continuavo a chiamarlo Trinità de grootste kanshebber. Een Italiaanse film. Dat kon ik niet laten gebeuren, zeker niet in de maand dat die huilebalken al wereldkampioen voetbal waren geworden. Gelukkig was Galaxy Quest net een tandje grappiger.

Het vervelende van science fictionfilms is dat je altijd zoiets hebt van “Ja ja, je kunt me nog meer vertellen.” Meestal ziet de ruimte er maar semi-geloofwaardig en vrij goedkoop uit. Op de een of andere manier trek ik me dat van dit genre meer aan dan van horror. Da’s ook niet altijd even geloofwaardig, maar dan is het tenminste nog smerig. Science fiction is mij over het algemeen te gelikt.

Galaxy Quest wordt niet gehinderd door dubieuze ruimtepraktijken van middelmatig realisme. Immers, Galaxy Quest speelt niet in een verzonnen ruimte. Het speelt in de èchte ruimte! Wat gelijk door Parisot wordt aangegrepen om de fantastiek op de spits te drijven met koddige aliens, berryliumbolmijnen en Grabthars hamer. By the Hammer of Grabthar! Parisot hoeft zich tegenover niets of niemand te verantwoorden: het is immers ècht!

 

Wat een prachtig verhaal. De cast van een science fictionserie die al jaren op z’n gat ligt teert op oude successen door fanbeurzen af te reizen. Handtekeningen uitdelen aan pathetische nerds is zo’n beetje het spannendste dat Tim Allen (onze held uit de televisieserie Home Improvment), Sigourney Weaver (Alien) en Alan Rickman (de snoodaard uit Harry Potter) tegenwoordig meemaken.

Tot ze mee worden genomen door aliens die hen als helden beschouwen. Zij hielden Galaxy Quest voor geschiedschrijving en hebben hun hele samenleving op de normen en waarden van de serie gestoeld. Wat een bak! Of ik al een film van de maand heb? Het punt hieronder en de foto’s spreken voor zich.

Incident on and off a Mountain Road
The Addiction

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*