Ghost Dog

Jaar: 1999
Land: Frankrijk/Duitsland/Verenigde Staten van Amerika/Japan
Regie: Jim Jarmusch
Score: ★★★½☆
 

Een samoerai die zijn tegenstanders als sluipschutter te lijf gaat. Niet met pijl en boog, maar met een geweer. Een samoerai die ijsjes eet. Een samoerai die een fanatiek duivenmelker is. Een negroïde samoerai. Het is genoeg om fervente samoeraiadepten gelijk Harm Appels een beroerte te bezorgen. Conservatief als ik ben moest ook ik me ertoe zetten Ghost Dog een kans te geven.

Ninja’s zijn nog altijd gaver dan samoerai, maar mijn probleem met Ghost Dog was dat het over criminelen in de stadsjungle gaat. Ik heb mijn buik niet alleen vol van de grote stad zelf, maar ook van films die alleen maar over de grote stadsproblematiek gaan. Inleven was er niet bij voor mij (ik hou zelfs niet van de favoriete smaak ijs van de hoofdpersoon), maar origineel is de film wel.

Ghost Dog – een soort indianennaam, filosoferen de maffiosi met hoogst memorabele koppen – is gewoon een jongen van de straat wiens leven nooit veel waard was. Hij stelt zijn leven in dienst van een lid van de maffia (ja, je had het dus toch goed gelezen – we hebben hier inderdaad te maken met een van die samoerai-maffia cross-overfilms) nadat Louie zijn leven heeft gered door een ander leven te nemen.

 

Laat het dan maar aan Jarmusch over om het verhaaltje met fraaie beelden te omlijsten. Zo mooi als in Dead Man wordt het natuurlijk nooit, maar de beelden van Ghost Dog die zwierige bewegingen met zijn pistolen beschrijft als waren het zwaarden zien er goed uit. De maffiosi zien er een stuk minder gelikt uit, maar de verzameling corpulente overjarigen wist toch maar mooi te bereiken dat ik me over mijn vooroordelen zette.

Soms is het allemaal wat te makkelijk – bijziende gangsters die per ongeluk duiven neerschieten, spraakverwarring met een Haïtiaan. Toch, met de implementatie van de eervolle codes van de samoerai in het respectloze gangsterleven heeft Jarmusch zich er niet gemakkelijk vanaf gemaakt. Al lijken de codes vaak verdacht veel op oeverloos gezwets.

Deer Woman
Dreams in the Witch-House

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*