Gorčina osvete

Jaar: 2013
Land: Bosnië en Hercegovina
Regie: Damir Piric
Score: ★★☆☆☆
 

Het eerste weekend van september is het evenementendag in Breda. Dit jaar geen Mini Frikantival, maar wel de Redhead Days, Brewda (met komkommerbier, squirtbier en imperial stout ijs) en natuurlijk het BUTFF. Het was alweer de negende editie van het B Movie Underground & Trash Filmfestival en tot ons genoegen constateerden we dat het festival elk jaar weer op wat meer belangstelling mag rekenen.

Aangezien geen van ons een idee had hoeveel bieren we die middag precies hadden geproefd werd het een wat kortere editie dan in voorgaande jaren, met slechts twee films en een blok korte filmpjes. Gelukkig betekent meer belangstelling in het geval van BUTFF absoluut geen knieval voor mainstream films: onze eerste film kon moeiteloos onder de T van Trash worden geschaard. Gorčina osvete (The Bitterness of Revenge) ging er prat op de eerste Bosnische kung fu film te zijn.

Kung fu is niet direct het eerste waar ik Bosnië mee associeer, maar in het Balkanland houden ze wel van een portie geweld in hun films. Gorčina osvete begint dan ook gewoon met keihard misdaadgeweld. Hoewel, beginnen – dan zijn we al een beetje gewend geraakt aan de groezelige beelden en hebben we ook al gezien dat de film een eerbetoon is aan wijlen Bruce Lee. Of die daarmee blij geweest zou zijn valt te bezien.

 

De wat gehavende Zemir loopt een politiebureau binnen om zich aan te geven. Hij heeft de dood van zijn ouders gewroken en de crimineel Wajs vermoord. De politie-inspecteur kan zijn oren niet geloven en valt van verbazing van zijn stoel; daarmee de komische noot voor de film verschaffend. In drie episodes doet Zemir zijn verhaal, beginnend bij de dag waarop hij als kind ternauwernood aan Wajs ontsnapte.

Heel veel kung fu scènes later besluipt Zemir in camouflageshirtje en met zwarte vegen op zijn gezicht het geheime hoofdkwartier van Wajs. Doordat Zemir in zijn bekentenis al heeft verteld dat hij Wajs heeft vermoord, boet Gorčina osvete hier een tikje aan spanning in. Gorčina osvete moet het ook niet hebben van zijn verhaal, zijn beelden of het acteertalent van de vele vrijwilligers. Maar het is wèl de eerste Bosnische kung fu film. Met bloopers toe nota bene.

Chimères
Alien

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*