Grabbers

Jaar: 2012
Land: Verenigd Koninkrijk/Ierland
Regie: Jon Wright
Score: ★★★½☆
 

Eindelijk wist Robert met zijn filmkeuze bij Wybren en mij de juiste snaar te raken. Na nondescripte mainstream als Gran Torino en ongenietbare filmhuisshit als Pranzo di ferragosto had onze gastheer nu Grabbers voor ons binnengehaald. En nog wel in groezelige VHS-kwaliteit, wat het B-filmgevoel eigenlijk alleen maar ten goede kwam.

Na getipt te zijn door een teamgenoot bij de rugby, die Grabbers een waardeloze film vond, konden we niet om het flinterdunne verhaaltje vol alcoholverheerlijking heen. Ierland kan zich geen betere reclame wensen dan de beelden van het fraaie strand vol walviskarkassen en de stampvolle dorpskroeg waarin de gehele eilandbevolking haar toevlucht zoekt wanneer de buitenaardse wezens op strooptocht gaan.

Buitenaardse wezens dus, vol glibberige tentakels in de beste Lovecraftiaanse traditie. Cthulhu leeft ook in Ierland, en als stormen het eiland Erin volledig van het vasteland isoleren kan de alcoholverslaafde dorpsagent Ciáran O’Shea maar beter met een donders goed plan komen om het eiland te beschermen tegen de bloeddorst van de vreemdelingen.

 

Gelukkig zijn de Ieren ook een dorstig volkje, en dat is meteen de grootste troefkaart voor O’Shea. Hij ontdekt namelijk al snel dat de aliens zijn bloed en dat van dronkenlap Paddy niet blieven: er zit te veel alcohol in, en daar blijken de springerige kruisingen tussen inktvissen en bloedzuigers allergisch voor te zijn. Dan zit er maar één ding op: jezelf het licht uit de ogen drinken om te overleven!

Het was geen doen om het tempo van de Ieren bij te benen met louter Sint Bernardus Tripel en Tripel Karmeliet tot onze beschikking, maar het duurde bij ons wel iets langer voor we door de gehele alcoholvoorraad heen waren. Zodra de laatste druppel drank genuttigd is, is de lol er voor de eilanders af. Geen whisky en Guinness meer, feckin’ alien gobshites voor de deur en altijd maar die eeuwige snertregen.

Inbred
Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*